Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru a primi noi state membre, până în 2030
Externe 28 august 2023, 19:45 | 310

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru a primi noi state membre, până în 2030. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut această declarație astăzi, în cadrul unui forum organizat în stațiunea Bled din Slovenia. Pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este aşteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare, a precizat Charles Michel, citat de Reuters.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că noile state membre care doresc să adere la Uniunea Europeană trebuie să combată crimele organizate și corupția, să efectueze reforme care să asigure independența sistemului judiciar și să se alinieze politicilor externe ale statelor membre existente ale Uniunii Europene.

CHARLES MICHEL, preşedintele Consiliului European: "Cred că trebuie să fim pregătiți până în 2030 să ne extindem. Acest lucru este ambițios, dar necesar. Arată că suntem serioși."

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat anul trecut, Georgia așteaptă să primească și ea acest statut. Iar cele șase state din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - se află în etape diferite în procesul de aderare la bloc. Președintele Consiliului European a solicitat ca toți candidații să-și soluționeze disputele bilaterale înainte de a deveni membri ai Uniunii Europene. Consiliul European va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune. ”Trebuie să vă asiguraţi că acele conflicte din trecut nu sunt importate în Uniunea Europeană”, a subliniat oficialul european.

Pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este aşteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare privind integrarea progresivă ce ar putea permite viitorilor membri să simtă beneficiile participării depline la unele instituţii şi politici ale Uniunii Europene înainte de a deveni în mod oficial membri ai blocului, a spus Charles Michel.

Opinia ta contează. Comentează!