ANRE a aprobat noul tarif pentru gaz
Social 16 martie 2018, 19:18 | 2294

"Altă întrebare!" Această replică a fost la ordinea zilei la şedinţa de astăzi a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, la care a fost examinată posibilitatea reducerii tarifului pentru gazele naturale. Experţii independenţi au pus o mulţime de întrebări ce ţin de modul în care este stabilit prețul, dar decizia părea să fi fost luată cu mult înainte.

De la începutul şedinţei, conducerea ANRE şi-a reluat propunerea de a reduce tariful pentru gaze cu doar 20 la sută, în timp ce experţii solicitau o ieftinire de 34 la sută. Reprezentanţii MoldovaGaz n-au fost însă de acord nici cu cele 20 la sută.

Liderul organizației nonguvernamentale WatchDog.md, Sergiu Tofilat, a întrebat ANRE-ul cu cât a crescut uzura activelor MoldovaGaz, inclusă în tarif în rezultatul reevaluării făcute de agenție.

Peste puţin timp, directorul ANRE Tudor Copaci a acuzat experţii că tergiversează aprobarea noului tarif.

Şi expertul în energetică Tudor Şoitu a spus că ANRE nu le-a oferit experţilor răspunsuri la mai multe întrebări formulate în scris până la şedinţa de astăzi.

Ţinând cont de faptul că n-au primit datele solicitate, experţii în energetică au solicitat o scurtă amânare a deciziei privind modificarea tarifului, astfel ca acesta să fie calculat corect. Propunerea n-a fost însă susţinută de ANRE.

Ulterior, directorii ANRE au aprobat cu unanimitate de voturi noul tarif pentru gaze.

Astfel, ANRE a aprobat o reducere medie de 20,3 la sută a tarifului pentru gazele naturale. După şedinţă, directorul general al agenţiei a spus că deocamdată n-a fost luată o decizie privind recalcularea facturilor achitate deja de la 1 ianuarie și că acest lucru ar urma să se întâmple după efectuarea unor calcule suplimentare de către MoldovaGaz. Anterior, mai mulţi experţi în energetică au declarat că locuitorii Republicii Moldova plătesc pentru gazul natural cu 30 la sută mai mult decât ar trebui. Asta în condiţiile în care preţul de import din Rusia este în continuă scădere, leul moldovenesc s-a apreciat faţă de dolar, iar ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani. Potrivit specialiștilor, suma pe care consumatorii o achită în plus către MoldovaGaz se majorează în medie cu 85 de milioane de lei lunar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie