Harkov: copiii învață în subteran
Externe 5 septembrie 2023, 19:41 | 520

În Ucraina devastată de război, unii elevi au revenit în săli de clasă amenajate în subteran. Pentru o mie de copii din Harkov, cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, asta a însemnat să meargă la ore în stații de metrou, care oferă o mai mare protecție împotriva bombelor și rachetelor rusești, scrie France 24. Pentru mulți, acestea sunt primele lecții în persoană, la care au participat de la începutul invaziei pe scară largă declanșate de Rusia în februarie 2022.

Îndreptându-se spre stația de metrou - așa și-au început copiii din imagini noul an de studii. Aici, protejați de amenințarea rachetelor rusești, ei participă la ore în săli de curs noi, construite în interiorul stațiilor de metrou din Harkov.

În subteranul din Harkov au fost amenajate 60 de săli de clasă, permițând ca peste o mie de copii să învețe în condiții relativ sigure, notează France 24.

IGOR TEREKHOV, primarul orașului Harkov: "Totul este făcut aici în concordanță cu condițiile pentru o școală normală. Am avut parte de susținere de la UNICEF și de la alte organizații financiare internaționale, care ne-au ajutat cu echipamentul pentru sălile de clasă."

Până în prezent, pe durata războiului, școlile din Harkov au fost forțate să funcționeze în regim online. Părți ale orașului se află la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu Rusia, iar unele rachete rusești pot ajunge în acele zone în mai puțin de un minut, deseori neexistând timp suficient pentru a merge dintr-o sală de clasă într-un adăpost antiaerian, remarcă France 24.

Peste 1300 de școli din Ucraina au fost total distruse, de când Rusia a declanșat un război neprovocat. Altele au fost grav avariate și nu au putut fi redeschise în noul an de studii. Potrivit UNICEF, doar o treime dintre copii ucraineni învață complet în persoană. O treime învață complet online, iar restul - printr-o abordare mixtă. UNICEF a citat date de sondaj, în care s-a constatat că aproximativ jumătate dintre profesori au raportat o deteriorare a competențelor elevilor în limba ucraineană, a abilităților de matematică și a abilităților de limbi străine.

Opinia ta contează. Comentează!