Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității deputatului socialist Radu Mudreac
Politic 21 aprilie 2022, 19:37 | 1033

Deputatul socialist Radu Mudreac a fost lipsit, astăzi, de imunitate parlamentară, iar ofițerii CNA au descins deja cu percheziții. Asta după ce, dimineață, procurorul general interimar Dumitru Robu a venit în Parlament și a cerut încuviințarea prealabilă a legislativului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea lui Mudreac în judecată.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat în plenul Parlamentului că este vorba de o cauză penală în care deputatul socialist Radu Mudreac este bănuit de ”spălare de bani”, iar cererea de ridicare a imunității parlamentare este motivată prin faptul că legislatorul și complicii săi ar încerca să distrugă probele. Potrivit lui Robu, banii obținuți ar fi fost investiți în construcția unui centru comercial, amplasat pe strada Tighina din Chișinău. De partea cealaltă, Mudreac spune că învinuirile sunt aberații și nu are idee despre acțiunile incriminate. După câteva ore de discuții în Parlament, Mudreac a făcut declarații la tribuna centrală, iar la scurt timp a acuzat probleme de sănătate și a fost dus la spital.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Prin ordonanța procurorului general interimar, a fost începută urmărirea penală în cauza penală numărul 2022970176 în privința deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Radu Mudreac, precum și a altor persoane pe faptul existenței bănuielii rezonabile despre comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 243, alineat 3, litera B din Codul Penal."

Articolul respectiv se referă la ”spălarea de bani” în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani. Igor Grosu a precizat că această cauză penală, în care este vizat Radu Mudreac, a fost conexată la o altă cauză, pornită în luna august trecut, care vizează, la fel, ”spălarea de bani” în proporții deosebit de mari. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrâncea, a reacționat imediat și l-a acuzat pe Dumitru Robu că s-ar fi implicat în jocuri politice.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Felicitări, domnule procuror general interimar! Cu brio și cu succes ați soluționat cele mai de rezonanță cauze penale. Ați întors miliardele, v-ați clarificat cu bandiții, ați restabilit ordinea de drept în Republica Moldova. Și, iată, azi, în situație excepțională, veniți după un deputat din opoziție. Ați venit astăzi, în situație de urgență, când menținem pacea, stabilitatea în Republica Moldova, primim refugiații și facem tot posibilul ca Republica Moldova să mențină stabilitatea, ați venit să lansați niște jocuri și să destabilizați situația din Republica Moldova."

Ulterior, Batrâncea a cerut regulamentar o pauză de jumătate de oră în ședința plenară privind - cităm - ”consultări referitoare la situația creată în Parlament”. Deputații au revenit însă în sala de plen după mai bine de trei de discuții în comisia juridică. Deputatul Radu Mudreac spune că învinuirile care i se aduc sunt ”aberații”, iar la toate întrebările jurnaliștilor a răspuns - ”N-am idee!”.

RADU MUDREAC, deputat BCS: "- Aberații! Ce pot să spun? - Ați făcut cunoștință? Ați știut? - N-am idee despre ce se vorbește. Cred că e o greșeală. - Ați cunoscut că se va întâmpla astăzi? - Nu. N-am idee. - Dar din ce motiv lăcrimați? - N-am idee. - Din ce motiv lăcrimați? Sunteți emoționat. - Eu lăcrimez? Îmi pare rău, dar!" Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat de la tribuna Parlamentului că, în noiembrie 2011, deputatul Radu Mudreac, în calitate de director al SRL Gradioni a încheiat mai multe contracte de împrumut cu diferite persoane fizice în sumă de 3 milioane de lei. De asemenea, soția lui Radu Mudreac a semnat 17 contracte de împrumut cu diferite persoane fizice în sumă de peste 4 milioane de lei. Procurorii au constatat că, de fapt, acele contracte ar fi fost fictive, deoarece persoanele fizice care ar fi împrumutat bani, nu dispuneau de astfel de venituri pentru a oferi împrumuturi, iar unii dintre pretinșii creditori spun că nu au semnat niciodată acele contracte. Dumitru Robu a precizat că urmărirea penală în care este vizat Mudreac a fost pornită inițial de Centrul Național Anticorupție în august 2021, atunci când la conducerea CNA era încă fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon, Ruslan Flocea. Robu a explicat de ce Procuratura a venit abia acum cu solicitarea de ridicare a imunității parlamentare.

DUMITRU RUBU, procuror general interimar: "Organul de urmărire penală a constatat că Radu Mudreac, folosindu-se de statutul de deputat, prin intermediul complicilor la comiterea infracțiunii, întreprind măsuri de a nimici probele și pune piedici la buna desfășurare a urmării penale."

Ulterior, Radu Mudreac a susținut un discurs emotiv de la tribuna Parlamentului, după care i s-a făcut rău. Deputatul a spus că dosarul i-ar fi fost deschis pentru ”a i se închide gura” urmare a activității pe care a avut-o în Comisia de anchetă privind situația carierelor din Moldova, inclusiv cea de la Micăuți.

RADU MUDREAC, deputat BCS: "Eu nu înțeleg ce se întâmplă... Cine stă în spate? Cu 684 de milioane. Cred că da. Să-mi închidă gura? Azi mie, iar mâine și vouă! Totul e bine. Mai departe decideți singuri. Mulțumesc."

Peste puțin timp, Mudreac a fost ajutat de colegi să iasă din sala Parlamentului și a fost dus cu ambulanța la spital.

După lungi discuții și luări de cuvânt, în care deputații din opoziție au denunțat folosirea Procuraturii Generale și capturarea statului de către guvernare, imunitatea parlamentară a deputatului socialist Radu Mudreac a fost ridicată cu votul deputaților PAS.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Proiectul de hotărâre privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Radu Mudreac a acumulat 56 de voturi."

În luna martie trecut, Radu Mudreac a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, care a stabilit că deputatul nu a declarat 4,5 milioane de lei, bani obținuți în perioada 2014-2016. ANI a denunțat atunci presupusele infracțiuni la Procuratura Generală.

Opinia ta contează. Comentează!