Judecătorii constituționali au demisionat
Politic 26 iunie 2019, 17:46 | 1580

Judecătorii Curții Constituționale și-au dat astăzi demisia in corpore, se anunță pe pagina electronică a instituției. În aceste condiții, plenul Curții l-a abilitat pe Veaceslav Zaporojan să exercite atribuțiile administrative ale președintelui instituției până la alegerea noului șef.

„Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători”, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Amintim că, între 7 și 9 iunie, Curtea Constituțională a luat mai multe decizii controversate, care au generat o criză politică. Judecătorii au adoptat o decizie, trei hotărâri și două avize care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, așa cum au afirmat experții Comisiei de la Veneția în opinia publicată luni, 24 iunie. Iar în opinia reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale de specialitate din Chișinău, prin hotărârile luate acum două săptămâni, judecătorii Curții Constituționale au adus un prejudiciu ireparabil imaginii instituției și le-au cerut demisia. Totodată, marți, și membrii Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat demisia lui Corneliu Gurin, desemnat în funcția de judecător al CCM de această structură.

Igor Dodon a spus că salută această decizie, deși este una întârziată.

Amintim că, pe 20 iunie, Mihai Poalelungi a demisionat din funcțiile de președinte și judecător al Curții Constituționale. Anterior, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratura Generală, prin care a cerut inclusiv suspendarea din funcţie a judecătorilor Curții Constituționale și tragerea la răspundere a acestora. 

Opinia ta contează. Comentează!