Omagiu lui Alecu Russo, la Bălți
Social 18 martie 2024, 20:14 | 241

Comunitatea academică, profesorii și studenții de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți i-au adus astăzi un omagiu autorului „Cântarea României”, cu ocazia împlinirii a 205 ani de la naștere. „Trăim toți același sentiment de mândrie pentru mentorul nostru spiritual”, au declarat cei veniți să depună flori la bustul lui Russo din curtea universității.

Universitatea din Bălți poartă numele marelui poet și cărturar încă din anul 1959.

NATALIA GAȘIȚOI, rectorul USARB: "Trăim toți același sentiment de mândrie pentru mentorul nostru spiritual, pentru cel care a fost și care este și va rămâne și peste ani Alecu Russo. Pentru noi realmente este un motiv de bucurie că cei care la vremea respectivă au decis să numească universitatea noastră, instituția noastră în cinstea unui vizionar deosebit."

NICOLAE LEAHU, conferențiar universitar, USARB: "Alecu Russo este un om de ruptură, de ruptură la fel de evidentă precum s-a făcut trecerea de la oralitate la scriere. De la scriere la tipar și așa mai departe. Au fost momente revoluționare pentru dezvoltarea speciei umane și Alecu Russo. Destinul a vrut, ca el să fie om de intersecție."

LILIA TRINCA, decan al Facultăţii de litere, USARB: "Este important ca studenții noștri să-l cunoască pe Alecu Russo ca pe un mare cărturar, poet, prozator, eseist, care ne-a lăsat o moștenire literară, ceea ce este foarte important. Dar poate și mai important astăzi, într-o perioadă atât de incertă și la nivel politic inclusiv să avem un model de personalitate cu o atitudine civică excepțională."

Alecu Russo a fost poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român, ideolog al generației de la 1848. Este autorul volumului „Cântarea României”, tipărit anonim. A militat pentru Unirea Principatelor Române. Marele poet este înmormântat la Biserica Bărboi din Iași.

Opinia ta contează. Comentează!