Servicii medicale mai scumpe
Social 6 decembrie 2023, 19:48 | 721

Sunt posibile scumpiri în medicină! Ministerul Sănătății a publicat un proiect de hotărâre, privind tarifele pentru unele servicii plătite în instituțiile medicale de stat, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile asigurării obligatorii de sănătate. Autoritatea invocă faptul că o mare parte din tarifele pentru serviciile medicale nu a mai fost revizuită din anul 2011.

În nota explicativă a proiectului elaborat de Ministerul Sănătății se arată că prețurile pentru bunuri și servicii, precum medicamente, consumabile, reactivi, căldură și gaze au fost majorate în mod repetat.

Totodată, instituția declară că o altă cauza a scumpirilor este că salariul mediu al angajaților din instituțiile medico-sanitare a crescut de la 2 mii 573 de lei, în 2011, la 11 mii 250 de lei, în 2023. Salariul mediu al medicilor s-a majorat la 17 mii 700 de lei.

În același document se arată că în ultimii ani, în instituțiile medico-sanitare au fost achiziționate echipamente medicale de înaltă productivitate și au fost introduse metode avansate de diagnosticare și tratament. Acest fapt a determinat necesitatea includerii noilor tarife.

Potrivit estimărilor Ministerului Sănătății, pentru implementarea proiectului ar fi nevoie de 500 de mii de lei. Acesta va fi implementat în cadrul fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală, dacă serviciile vor fi prestate în baza unui contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Veniturile încasate de instituțiile medicale la tarife mai mari le vor permite instituțiilor medicale să-și recupereze investițiile și să acopere cheltuielile suportate, se mai arată în proiectul elaborat de Ministerul Sănătății.

Opinia ta contează. Comentează!