Au murit în incendiu la graniță
Externe 29 martie 2023, 19:47 | 424

Cel puțin 39 de imigranți din America Centrală și de Sud au murit într-un incendiu produs într-un centru pentru migranţi din Ciudad Juarez, Mexic, în apropierea frontierei cu Statele Unite, scrie Reuters. Autoritățile mexicane afirmă că focul a izbucnit în timpul unui protest față de deportări. Tragedia vine după ce Statele Unite și Mexic se confruntă cu cifre record de treceri de frontieră la granița pe care o împart. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Această femeie din Venezuela țipă în timp ce paramedicii îi tratează soțul în ambulanță. Ea spune că el a evadat când centrul de detenție în care se afla a luat foc, însă mulți alții - nu au reușit, scrie France 24.

Majoritatea migranților din unitate erau din Guatemala, Honduras și Venezuela, numărând în jur de 68 de persoane. Incendiul s-a produs noaptea. Când au ajuns echipele de pompieri la fața locului, era deja prea târziu pentru mulți. Corpurile neînsuflețite stăteau întinse pe jos, în saci.

Președintele din Mexic a declarat că focul a izbucnit în timpul unui protest al migranților, care tocmai au aflat că vor fi deportați.

ANDRES MANUEL LOPEZ OBRADOR, președinte al Mexic: "În semn de proteste, la ușa centrului au pus saltele și le-au incendiat. Nu s-au gândit că vor provoca această tragedie teribilă."

Dar unele organizații de apărare a drepturilor omului se îndoiesc de versiunea președintelui, scrie France 24. Migranții care au fost reținuți la graniță spun că guvernarea poartă o parte din răspundere.

Mai mulți migranți au venit să depună flori la locul tragediei și să protesteze în fața centrului de detenție din Mexic față de deportări.

Ciudad Juarez, care se învecinează cu El Paso, Texas, este unul dintre orașele de graniță în care mulți migranți fără acte, care caută refugiu în Statele Unite, rămân blocați. Sătui de așteptare, sute dintre ei au încercat să ia cu asalt un pod internațional, acum două săptămâni, dar au fost blocați de agenții americani, scrie France 24.

Migranții sunt nemulțumiți de problemele de a-și asigura programările pentru a solicita azil prin intermediul unei noi aplicații guvernamentale americane, despre care mulți spun că nu poate fi folosită. Lunar, în jur de 200 de mii de oameni încearcă să treacă granița din Mexic. Majoritatea provine din America Centrală și de Sud, invocând sărăcia și violența de acasă atunci când solicită azil.

Opinia ta contează. Comentează!