MUREȘAN: Neutralitatea în combinație cu slăbiciunea este periculoasă
Social 21 februarie 2023, 19:53 | 1137

Republica Moldova trebuie să decidă cu privire la propriul viitor și capacitățile de apărare, pe care poate să și le asigure sau nu, însă neutralitatea în combinație cu slăbiciunea este periculoasă. Declarația a fost făcută de Siegfried Mureşan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Jurnal TV. Europarlamentarul a vorbit și despre perspectivele de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Neutralitatea în combinație cu slăbiciunea este periculoasă. Au mai existat state pe continentul european, chiar state ale Uniunii Europene care nu au fost membre NATO ca Suedia sau Finlanda, dar erau state cu o capacitate puternică de apărare. Chiar și aceste state au decis anul trecut să adere la NATO, pentru că au înțeles că Federația Rusă este o amenințare permanentă pentru noi toți, pentru țările din afara Uniunii Europene și pentru țările din interiorul Uniunii Europene."

VASILE LUCHIANU, reporter Jurnal TV: "Până va exista o dezbatere adevărată la capitolul neutralității și atunci când societatea ar fi gata să facă anumiți pași, pe termen scurt cum ar putea Republica Moldova să-și sporească capacitatea de apărare?"

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Uniunea Europeană va fi pregătită să răspundă solicitării de a trimite o misiune civilă în Republica Moldova care să contribuie la siguranță aici, la întărirea instituțiilor publice, întărirea justiției, stat de drept... Toate aceste lucruri sunt importante. Am văzut și la protestul de la finalul săptămânii trecute că, din fericire, autoritățile și forțele de ordine au avut situația sub control tot timpul."

Membrii Adunării Parlamentare Euronest au adoptat azi la Chișinău o rezoluție, prin care Comisiei Europene și Consiliului UE i se cer să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an. L-am întrebat pe Siegfried Mureșan ce crede despre declarația copreședintelui Euronest, Andrius Kubilius, care a admis că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană până în anul 2029.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Republica Moldova îndeplinește acum nouă reforme, nouă recomandări din partea Comisiei Europene. De îndată ce aceste reforme sunt îndeplinite, vom trece la etapa următoare care trebuie să fie începerea negocierilor de aderare. Unii colegi vorbesc deja despre data aderării, dar ca să poată adera Republica Moldova, e important ca să facem primul pas, să înceapă negocierile. Și asta e știrea momentului - Parlamentul European dorește ca negocierile să înceapă în cursul acestui an."

Potrivit lui Siegfried Mureșan, cetățenii Republicii Moldova așteaptă combaterea corupției, rezultate reale ale anchetelor penale, să afle cine a organizat și executat frauda bancară și unde sunt banii, iar autoritățile trebuie să execute aceste așteptări ale societății.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Judecători și procurori care nu și-au făcut treaba corect în trecut e clar că încearcă să obstrucționeze reformarea justiției. Ce e e important este ca reformarea să se facă bine, calitatea actului judecătoresc să fie asigurată în viitor. Calitatea e importantă, dar și viteza e importantă, pentru că oamenii nu mai au răbdare. După 30 de ani în care lucrurile aproape că au stat pe loc, oamenii așteaptă progrese și asta e corect."

Interviul integral cu Siegfried Mureșan îl puteți urmări sâmbătă, la Jurnalul Săptămânii.

Opinia ta contează. Comentează!