Donații pe bandă rulantă la Orhei
Social 6 octombrie 2019, 19:08 | 4747

La primaria Orhei donatiile curg garla, chiar daca deseori nu se cunoaste izvorul acestora. Cei mai multi bani vin partea a doua entitati, controlate de fostul primar Ilan Sor. Una este Asociatia obsteasca „Pentru Orhei”, care a finantat mai multe proiecte pe toata perioada campaniei electorale pentru parlamentarele din februarie. Unii consilieri municipali considera ca prin aceste donatii se vrea legalizarea banilor murdari. De cealalta parte, potrivit unor experti, Consiliul municipal Orhei ar putea deveni subiectul unor dosare penale, daca se va demonstra ca banii provin din surse dubioase.

Consiliul Municipal s-a ales cu daruri în valoare de 50 de milioane de lei. Nici primăria, nici președintele Asociației obștești „Pentru Orhei”, Pavel Verejanu, nu dau explicații cum au ajuns acolo banii și de ce anume acum au fost trecuți la evidența contabilă. Printr-un proiect de decizie, Consiliul Municipal a moștenit prin donație 42 de milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări în locuri publice, iar bunuri materiale de aproape 8 milioane de lei ar fi fost oferite instituţiilor bugetare din Orhei cu doi sau chiar trei ani în urmă. Potrivit proiectului de decizie, publicat pe site-ul primăriei, o parte din bunurile materiale care ar valora circa 7 milioane de lei, sunt din banii oferiți de Asociația Obștească „Pentru Orhei”, resurse care au fost cheltuite în mai multe grădinițe pentru procurarea mobilierului, veselei sau a jucăriilor. De la fondarea sa, Asociația ”Pentru Orhei” a fost condusă de mai multe persoane din anturajul lui Ilan Shor. Acum, șef este Pavel Verejanu, candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al municipiului Orhei. Al doilea cel mai mare donator este Asociația internațională pentru relații economice și investiții ”Prosperarea Moldovei (AIEEI), care ar fi reparat mai multe străzi cu cheltuieli de peste 13,5 milioane de lei. Potrivit Ziarului de Gardă, asociația respectivă este controlată de Ilan Sor. Printre donatori figurează și Fondul de investiții sociale din Moldova, Asociația pentru cultură, Întreprinderea pentru silvicultură și altele. Consilierii din opoziție spun că aceste donații sunt nejustificate și cred că prin astfel de acțiuni se vrea legalizarea unor bani dubioși, care nu se știe de unde au fost aduși în oraș.

Consiliul trebuie să dea niște explicații, afirmă cei din opoziție.

Consilierul Vladimir Gurduza crede că într-o bună zi, Primăria Orhei va răspunde penal pentru astfel de afaceri.

Nimeni dintre consilierii fracțiunii „Pentru Orhei” nu a comentat necesitatea votării acestui proiect.

Contabilul șef al primăriei Orhei, Anastasia Țurcanu, suspendată din funcție pe perioada campaniei electorale, tot nu a putut să ne spună de ce punerea în evidentă s-a făcut atât de târziu. Țurcan ne-a declarat că toate aceste bunuri și lucrări au fost achitate, iar dacă unii dintre consilieri au dubii, sunt în drept să solicite aceste facturi.

Contabilul a precizat că primirea bunurilor s-a făcut cu un singur scop - declararea acestora proprietate publică, pentru a nu fi vândute sau privatizate. Iar cât privește sursa banilor, primăria nu are nicio treabă, afirmă Anastasia Țurcan.

Expertul în politici economice Veaceslav Ioniță consideră că în acest caz, consilierii de la Orhei ar trebui să se asigure că decizia nu va trage după sine anumite prejudicii.

Faptul că nu există documente care ar demonstra proveniența banilor este un alt aspect ce trezește îngrijorări, potrivit lui Ioniță. Consiliul municipal Orhei ar putea fi subiectul unor dosare penale, consideră expertul.

Proiectul de decizie privind transmiterea bunurilor materiale în folosința Primăriei Orhei a întrat în vigoare în ziua de trei septembrie curent. Un comentariu din partea lui Ilan Șor nu avem, el diind inabordabil din luna iunie. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie