Andrei Cebotari a fost votat de 56 de deputați ai PAS pentru funcția de membru al CSP
Politic 3 februarie 2022, 20:17 | 1018

Andrei Cebotari este noul membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea Parlamentului. El a fost numit în funcție cu votul a 56 de deputați ai PAS. Cebotari a fost ales dintre cei doi candidați care au susținut marți proba interviului și va exercita un mandat de patru ani la CSP. Fiind reprezentant al societății civile, Cebotari a fost luat la întrebări de opoziția parlamentară din ce ONG-uri anume a făcut parte și dacă nu cumva are afiliere politică?

VLAD BATRÂNCEA: "Stimate domnule candidat, vă rog cu seriozitate să tratați această întrebare. Dacă puteți informa plenul Parlamentului și toți deputații, din ce ONG-uri ați făcut parte? Și cine sunt fondatorii acestor ONG-uri?"

ANDREI CEBOTARI: "Am colaborat cu asociația obștească Centrul de Politici și Reforme al cărui membru fondator a fost Ștefan Gligor, Dumitru Alaiba și Andrei Lutenco. La fel, colaborez cu asociația obștească Comunități Active pentru Democrație Participativă ai cărei cofondator sunt Vitalie Sprânceană și Lilia Ninescu."

VLAD BATRÂNCEA: "A fost selectată o persoană din pretinsa societate civilă, dar care a pretins pentru poziție politică și care are partid politic. Viitorul membru al CSP, care va decide în cadrul Procuraturii și va asigura independența Procuraturii, este un om cu anumite legături politice directe. Stimați colegi, chiar așa de rău stați cu cadrele că trebuie domnul Alaiba să propună candidat la CSP?"

DUMITRU ALAIBA: "Încercați să aveți un limbaj puțin mai respectuos față de societatea civilă, față de ONG-uri care, în timp ce voi aici tremurați în fața lui Plahotniuc, ele stăteau în stradă și protejau democrația, luptau pentru drepturile omului și cereau transparență. Nu se temeau chiar dacă erau o mână de omeni pe alocuri și ieșeau cinci oameni în cruce împotriva la un tanc. Voi stăteați aici și glumeați."

Candidatura lui Andrei Cebotari pentru funcția de membru al CSP a fost aprobată de 56 de deputați ai PAS. Andrei Cebotari este licențiat în drept, iar din 2020 a oferit consiliere juridică în activitatea legislativă. În perioada 2018-2021, a elaborat politici în domeniul integrității și anticorupție. Cebotari a obținut cel mai mare punctaj la proba interviului desfășurată marți în cadrul concursului pentru funcția de membru al CSP.

Opinia ta contează. Comentează!