Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile compensate la gazele naturale și curent pentru cetățeni
Social 23 noiembrie 2022, 19:49 | 668

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi volumele maxime compensate și prețurile compensate la gazele naturale, și energia electrică, pentru consumatorii casnici, în funcție de categoria de vulnerabilitate atribuită cetățenilor. Compensațiile vor fi oferite în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.

În ceea ce privește gazele naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumatori, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată; – 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată; – 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie; – și 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică centralizată, volumul maxim compensat va fi de 1,3 gigacalorii pe lună, iar prețul final va varia între 1450 de lei gigacaloria și 2500 de lei gigacaloria, în funcția de vulnerabilitatea energetică.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.

Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv consumatorilor casnici, pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 de kilowați pe lună.

Deputatul Dan Perciun a declarat că doar cinci mii de familii nu vor beneficia de compensații din partea statului pentru că nu sunt vulnerabile energetic. Este vorba de familiile care au mai mult de patru imobile cu destinație locativă sau bunuri imobile, care depășesc suma de patru milioane de lei.

Precizăm că 24 noiembrie este ultima zi de depunere a solicitării pe platforma compensatii.gov.md. Până în prezent, circa 700 de mii de cereri au fost înregistrate pe platforma creată de Guvern.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie