Analistul politic al Fundației Jamestown afirmă că Ucraina iese în câștig dacă Rusia nu avansează dincolo de linia frontului
Politic 22 februarie 2022, 22:14 | 2518

Cea din urmă decizie a Kremlinului privind regiunile separatiste Donețk și Lugansk poziționează Ucraina în câștig, dacă Rusia nu avansează dincolo de linia frontului actuală. De această părere este analistul politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor. Într-un interviu pentru Jurnal TV, Socor a explicat ultimele evenimente și ce impact vor avea acestea asupra Republicii Moldova.

VLADIMIR SOCOR, analist al Fundației Jamestown: "Dacă Rusia nu avansează dincolo de linia frontului actuală atunci Ucraina iese în câștig net, deoarece scapă de așa-zisele acorduri de la Minsk, documente dictate de Rusia împotriva Ucrainei. Reglementarea conflictului, potrivit acordului de la Minsk, ar fi însemnat legalizarea influenței rusești în sistemului politic și instituțional al Ucrainei prin intermediul statutului special care ar fi fost acordat regiunii Donbas sub control rusesc. Acum Donețkul și Luganskul nu se mai califică pentru un statut special în Ucraina deoarece Rusia le-a despărțit de Ucraina. Deci, Ucraina scapă de capcana statutului special. Din păcate, Occidentul susținea acordurile de la Minsk. Nu schimbă nimic în situația pe teren. Pe teren situația rămâne aceeași - Rusia controlează oricum aceste două regiuni."

În context, analistul politic al Fundației Jamestown a explicat cum este afectată Republica Moldova.

VLADIMIR SOCOR, analist al Fundației Jamestown: "Rusia promova până astăzi două proiecte de statut special în Europa - în Ucraina pentru Donbasul controlat de ruși și în Republica Moldova pentru Transnistria. Acum, Republica Moldova rămâne singurul stat de pe mapamond unde Rusia promovează un statut special anume pentru Transnistria. A dispărut modelul Donbasului. Eu sunt sigur că guvernarea din Republica Moldova nu va accepta în niciun caz așa ceva. Deci, din punctul de vedere al Republicii Moldova dispare noțiunea de statut special peste tot. E un plus pentru Republica Moldova."

Vladimir Socor afirmă că pentru Republica Moldova situația s-ar schimba dacă Rusia ar organiza procese de dezintegrare în interiorul Ucrainei.

VLADIMIR SOCOR, analist al Fundației Jamestown: "De exemplu, debarcând la Odessa. Rusia poate cu ușurință să organizeze o debarcare la Odessa cu o ambarcațiune și elicoptere pornind din Crimeea. Este cazul cel mai prost pentru Republica Moldova. Eu nu prevăd că se va întâmpla așa. Dacă se întâmplă, înseamnă că Rusia devine vecină nemijlocită cu Republica Moldova și cu România, se schimbă radical situația de pe teren, situația strategică, se schimbă situația de securitate a României și a Republicii Moldova în mod radical. În acest caz, Rusia ar putea să recunoască Transnistria ca stat independent. Dar repet - nu prevăd că se va întâmpla acest lucru, consider că este o ipoteză care trebuie luată în considerare și trebuie planificat pentru a face față acestei ipoteze. Altminteri, dacă Ucraina cu excepția Donbasului, rămâne întreagă și stabilă, atunci Moldova va continua să se afle la adăpost în colțișorul ei ferit în care Moldova a fost din capul locului."

Ce va urma în zilele următoare este dificil de prognozat, ne-a declarat Vladimir Socor.

VLADIMIR SOCOR, analist al Fundației Jamestown: "Până acum am prevăzut că nu va fi nicio invazie masivă a Rusiei în Ucraina, am considerat că toate prezicerile și alarmele guvernului american erau alarme false pentru ca Ucraina să îndeplinească acordurile de la Minsk conform dorințelor rusești. Rusia va mușca din teritoriul ucrainean bucățele locale cu impact politic major. Așa s-a și întâmplat acum în Donbas. Mai departe Rusia are multe opțiuni. Încă nu știm."

Rusia dorește ca Occidentul să nu reacționeze prea drastic, să nu reacționeze imediat, să nu impună sancțiuni prea dure, afirmă Vladimir Socor. El crede că Rusia nu va continua o ofensivă nemijlocită, dar va continua să submineze integritatea și stabilitatea Ucrainei treptat, pas cu pas. Potrivit lui Socor, ”Rusia este un maestru al jocului tactic”.

Opinia ta contează. Comentează!