Alegeri Parlamentare anticipate 2021, 5 Iulie
Politic 5 iulie 2021, 19:55 | 912

Șase zile au mai rămas până la alegerile parlamentare. În timp ce unii politicieni au continuat să-și prezinte astăzi programele electorale în cadrul campaniei pentru anticipatele din 11 iulie, alții și-au invitat oponenții la dezbateri.

Membrii formațiunii Platforma Demnitate și Adevăr susțin că, în viitorul Legislativ, e nevoie de o majoritate parlamentară democratică, pro-europeană, reformistă care să continue realizările în beneficiul oamenilor. Potrivit lor, programul formațiunii „Salvarea satelor”, prevede lucruri concrete pentru mediul rural: infrastructură dezvoltată, agricultură modernă și majorarea pensiilor.

ANDREI NĂSTASE, liderul Platformei DA: "Îndemnăm toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de ocupația pe care o au, religia, limba pe care o vorbesc, să sprijine Platforma Demnitate și Adevăr. E nevoie de un vot rațional în sprijinul Platformei DA pentru a realiza o majoritate parlamentară pro-europeană, reformatoare."

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a invitat Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri „pe o platfomă independentă”. Într-un briefing de presă, reprezentanții blocului electoral au propus ca acestea să aibă loc miercuri, la „Palatul Republicii”, ora 19.00. La eveniment va putea avea acces toată presa, iar moderatorul ar urma să fie persoană stabilită de comun acord.

VLAD BATRÂNCEA, membru al BECS: "Propunem dezbateri pe șase subiecte de bază: politici sociale, sănătate, economie, justiție, dosarul transnistrean și politică externă. Dacă vom avea o reacție solidă, suntem gata să lărgim această listă de subiecte."

Reprezentanții PAS spun că deocamdată analizează solicitarea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și vor oferi un răspuns mai târziu. Astăzi, liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, a prezentat într-o conferință de presă noi detalii privind deplasarea sa la Moscova, soldată cu reținerea delegației pe un aeroport din capitala rusă. Cavcaliuc a cerut Ministerului Afacerilor Externe să rectifice informațiile prezentate opiniei publice la acest subiect, în caz contrar amenință cu judecata.

GHEORGHE CAVCALIUC, liderul PACE: "Cu privire la minciuna lansată de Ministerul de Externe precum că aș fi avut eu sau alți colegi interdicția de a intra în Federați Rusă și am fi știut despre acest lucru, reiterez că aceasta este o declarație făcută la indicația unor politicieni, una abuzivă."

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene susțin că nu comentează declarațiile actorilor politici. MAEIE susține că toate informațiile făcute publice, referitoare la interdicția de intrare în Federația Rusă a celor 3 cetățeni, au fost prezentate în baza datelor provenite din surse oficiale, recepționate de la autoritățile ruse, fapt expus explicit în comunicatul ministerului.

Precizăm că ieri, cu referire la reținerea de pe aeroportul din Rusia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că, potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul dintre cei trei cetățeni moldoveni, cunoscând faptul că are interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Alți concurenți nu au organizat astăzi evenimente electorale publice.

Opinia ta contează. Comentează!