Serviciul ucrainean de informaţii anunță despre zădărnicirea unui complot rusesc de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski
Externe 7 mai 2024, 20:41 | 246

Serviciul ucrainean de informaţii a anunţat astăzi despre zădărnicirea unui complot rusesc de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski. Forţele de securitate au arestat doi ofițeri în grad de colonel, din grupul de protecţie a guvernului. Cei doi sunt suspectaţi că au transmis informaţii secrete spre FSB-ul rusesc. Complotul implica recrutarea unor militari, care ar fi urmat să îl răpească şi să-l ucidă pe Zelenski, transmite BBC.

Cei doi colonei făceau parte din cadrul Administrației de Stat ucrainene pentru Securitate - structura responsabilă de protecția și paza înalților demnitari de la Kiev. Potrivit comunicatului SBU, aceștia au transmis informații secrete comanditarilor lor de la Moscova.

COMUNICATUL SBU: "Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB privind eliminarea președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf."

Colonei deconspirați au fost acuzați de „înaltă trădare” și de complicitate la comiterea unui atentat terorist, conform Parchetului de la Kiev. Unul dintre cei doi ofițeri de securitate, a primit de la FSB două drone FPV şi muniţie cu care terţe părţi urmau să efectueze atacuri împotriva liderilor ucraineni. În același timp, aceștia aveau sarcina de a găsi o persoană apropiată gărzii prezidențiale care să-l ia ostatic pe Zelenski și ulterior să-l ucidă. Autoritățile de la Kiev au publicat un fragment interceptat.

Grupul de spionaj plănuia, de asemenea, să îi „elimine” pe Vasilii Maliuk și pe Kiril Budanov, șeful agenției de informații militare, a declarat SBU. Potrivit sursei, asasinarea lui Budanov ar fi trebuit să aibă loc înainte de Paști, pe 5 mai, notează EFE, citat de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!