Aderarea la UE este o responsabilitate
Politic 15 decembrie 2023, 19:39 | 811

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au desfășurat astăzi o manifestație de încurajare a autorităților de la Chișinău, care au primit dreptul să înceapă negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Această susținere trebuie să fie promovată tot mai mult la nivel de societate”, afirmă organizatorii evenimentului.

ELENA BOLOCAN, coordonator de proiect, Institutul pentru Politici și Reforme Europene: "Am considerat că este foarte important să venim cu un mesaj foarte clar pentru susținerea integrării europene și această susținere trebuie să fie promovată tot mai mult la nivel de societate."

IULIAN GROZA, director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene: "Prima etapă este screeningul. Deja au început primele sesiuni de screening explicativ. Comisia Europeană ne va informa pe parcursul a următoarelor trei, patru săptămâni, ar putea să dureze și două luni, să ne informeze despre tot achiul Uniunii Europene pe care noi trebuie să-l implementăm, să-l acordăm, să-l transpunem în legislația noastră."

ADRIAN LUPUȘOR, director Expert-Group: "Cu siguranță urmează să avansăm cu condiționalitățile rămase pe partea de lucru cu corupția și reforma justiției. Este un moment istoric. Noi înțelegem importanța acestor timpuri, dar totodată suntem realiști."

ARCADIE BARBĂROȘIE, director al Institutului de Politici Publice: "Eu cred că acesta este un eveniment fundamental. El ne va apăra pe noi, țara noastră, securitatea noastră, ne va apăra oamenii, chiar dacă ei nu înțeleg acest lucru."

DOINA FURCULIȚA, coordonatoare de proiect, Asociația Presei Independente: "Pentru mine, acest pas înseamnă foarte mult, pentru că odată ce ajungem în Uniunea Europeană nouă ni se asigură în primul rând siguranța, pe care nu am avut-o, dar sperăm să o avem. Noi avem nevoie cel mai mult de siguranță. Așteptările sunt foarte mari."

Decizia de joi a Consiliului European imprimă o mare responsabilitate pentru ambele părți, a declarat în context ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Decizia Consiliului European de a începe negocierile de aderare reflectă atât determinarea moldovenilor, cât și angajamentul Uniunii Europene de a-și realiza promisiunile."

Potrivit experților occidentali, procesul de aderare la Uniunea europeană este cel mai bun instrument, prin care un stat din vecinătatea blocului comunitar poate fi reformat și modernizat.

Opinia ta contează. Comentează!