Cod galben de caniculă
Social 25 iulie 2023, 19:54 | 482

Meteorologii au emis Cod galben de caniculă, până mâine, 26 iulie. Oamenii sunt îndemnați să stea la umbră, evitând expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. Сonform Serviciului Hidrometeorologic, temperatura maximă a aerului în aceste zile va atinge valori de până la 35 de grade Celsius, iar în unele localități din sud vor fi chiar 38 de grade, la umbră.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Specialiștii recomanda sa evitați plimbările în aer liber între orele 11 - 17. Dacă ieșirea din casă este inevitabilă, folosiți o cremă, care are un factor de protecție nu mai mic de 50%. Îmbrăcați haine în culori cât mai deschise, din țesături naturale."

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Pe canicula este nevoie de hidratare corespunzătoare. Trebuie neapărat sa consumați doi litri de apa."

Pentru a evita provocarea incendiilor de vegetație, responsabilii de la Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență au emis o listă de recomandări.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Până pe 27 iulie se va menține pericol excepțional de incendiu. Pompierii avertizează că in astfel de condiții populația trebuie să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. Cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement."

În stradă, oamenii spun că fac față cu greu temperaturilor ridicate și iau în calcul recomandările specialiștilor.

În centrul Chișinăului a fost instalat un cort, unde oamenilor le este oferită apă sau, la nevoie, asistență medicală primară.

VALENTINA ȘARGU, asistentă medicală AMT Centru: "Le oferim primul ajutor medical, măsurăm tensiunea, le spunem să evite ieșirile de la 11 până la 16, dacă au pastile prescrise, atunci să le bea."

Vremea caniculară poate provoca stări de stres, astenie fizică și nervoasă, migrene, leșin, deshidratare, oboseală generală sau arsuri. Cei mai vulnerabili sunt copii, persoanele în vârstă și cele boli cronice, gravidele.

Opinia ta contează. Comentează!