Mai multe instituții medicale din țară au primit câte un aparat de ultrasonografie de ultimă generație
Social 23 august 2023, 20:00 | 387

Mai multe instituții medicale din Republica Moldova au primit câte un aparat de ultrasonografie de ultimă generație. Dispozitivele au fost donate de o organizație non-profit de ajutor umanitar, care lucrează pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale și ale conflictelor armate. Potrivit experților, echipamentul nou primit face investigații medicale cu o precizie deosebită. Printre beneficiari sunt spitale din Chișinău, Dondușeni și Sângerei.

SERGIU GLADUN, director Institutul Mamei și a Copilului: "La mai multe aparate este uzură destul de mare și sigur că noi avem nevoie de aparate de ultimă generație. De aceea, suntem bucuroși că primim astăzi așa un aparat cu care noi o să avem posibilitatea să facem investigații și la copii și la maturi, o să avem posibilitatea să facem investigații și cavității abdominale și sistemului ginecologic la femei, un aparat care are efect Doopler."

Aparatele de ultrasonografie, care înglobează diverse tehnologii avansate de imagistică, sunt menite să sprijine realizarea investigațiilor cu o mai mare precizie, afirmă managerii de instituții medicale.

ANGELA SPÂNU, șef adjunct Centrul de Sănătate Sângerei: "Avem nevoie de astfel de echipament pentru a presta servicii perinatale, servicii pentru copii, dar și celorlalți, atât cu scop profilactic, cât și cu scop curativ pentru a depista, pentru a trata. Fiindcă medicul de familie fără investigație, inclusiv ultrasonografie, nu poate să-și facă actul medical calitativ."

Un astfel de aparat este o premieră pentru spitalul din Dondușeni.

VLADIMIR GÂSCĂ, inginer Spitalul Raional Dondușeni: "-Situația financiară nu ne permite să cumpărăm un astfel de dispozitiv. -Ați avut până acum un astfel de aparat? -Nu, nu am avut. -Ce făceau pacienții? -Mergeau în alte spitale, la Bălți, la Chișinău. E o distanță foarte mare și cheltuieli."

Organizația INTERSOS Moldova a oferit o asistență substanțială în contextul aplanării crizei refugiaților din Ucraina, inițial prin implicarea în activitatea clinicilor mobile la frontieră, iar mai târziu prin sprijinirea integrării refugiaților în comunitățile locale, a povestit șeful misiunii de la Chișinău.

MARCO BUONO, șeful Misiunii INTERSOS Moldova: "Din prima zi de criză, noi am găsit un partener de nădejde în Ministerul Sănătății, care a fost deschis și ne-a susținut toate activitățile. Pe parcurs am avut oportunitatea să colaborăm cu Ministerul Sănătății și am descoperit ce important este ca instituția să-i ajute pe toți cetățenii care au nevoie de ajutor medical. Iată de ce suntem mândri să ajutăm ministerul prin donația de 13 dispozitive de ultrasonografie."

Valoarea totală a donației este de 127 de mii 600 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!