Liuba Țobenco și Adela Ostaf sunt două tinere, care își desfășoară studiile de master în Regatul Unit
Social 23 octombrie 2023, 15:59 | 569

Ministerul de Externe al Marii Britanii oferă și în acest an sprijin pentru studenții de aici care vor să învețe în Regatul Unit. Este vorba despre programul de burse „Chevening”, prin care tinerii din mai multe țări pot să aleagă orice program de masterat la peste 150 de universități britanice, absolut gratuit. Liuba Țobenco și Adela Ostaf sunt două tinere, care își desfășoară studiile de master în Regatul Unit, datorită programului „Chevening”.

ADELA OSTAF, studentă: "În cadrul acestui program învăț subiecte precum neurologie și programare. Experiența de până acum este una foarte pozitivă. Sunt impresionată de resursele de care dispune această universitate, precum și de calitatea studiilor."

Adela Ostaf își face masteratul la Universitatea din Glasgow, Scoția. Tânăra spune că trăiește acum o experiență uimitoare și că studiile în străinătate i-au schimbat percepția asupra sistemului de învățământ.

ADELA OSTAF, studentă: "Primești acces la sistemul de învățământ britanic și la întreaga societate de aici. Aceasta este o ocazie perfectă să te sincronizezi mai bine cu realitatea europeană, să fii expus la inovațiile de aici."

De bursa „Chevening” a beneficiat și Liuba Țobenco. Deși s-a mutat la Londra de mai puțin de o lună, tânăra spune că multe lucruri s-au schimbat în viața ei. Ea îi îndeamnă și pe alți studenți din Republica Moldova să aplice la acest program.

LIUBA ȚOBENCO, studentă: "„Chevening” are o rețea foarte mare de absolvenți care sunt dispuși să te ajute, care sunt dispuși să îți ofere informații atât despre aplicare, cât și niște idei constructive pentru momentul în care ajungi în Marea Britanie."

Tânăra spune că învățământul din Marea Brinarie ar putea deveni un exemplu de bune practici pentru sistemul educațional din Republica Moldova.

LIUBA ȚOBENCO, studentă: "Încă ceva care m-a surprins mult și cred că ar fi minunat ca să fie implementat și în Republica Moldova, este cât de bazată este universitatea mea pe a le oferi studenților o carieră după absolvire. Avem un centru separat, care ne ajută să ne descoperim potențialul, să ne descoperim domeniul în care am vrea să lucrăm."

Desfășurarea programului de burse „Chevening” este asigurată anual de Ministerul de Externe al Marii Britanii. Astfel, studenții din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, pot să urmeze orice program de masterat la peste 150 de universități din Marea Britanie, absolut gratuit, cu toate costurile de trai acoperite. Înregistrarea pentru programul de burse Chevening 2024 pentru tinerii din Republica Moldova este deschisă până pe 7 noiembrie curent. În anul curent, șase tineri de aici, care au câștigat bursele Chevening, și-au început studiile în Marea Britanie.

Opinia ta contează. Comentează!