Fără acces la Platon de 27 de zile
Social 6 martie 2019, 20:43 | 1417

Avocații lui Veaceslav Platon au mers astăzi la Penitenciarul nr. 13, în speranța că cea de-a 27-a încercare va fi cu succes și îl vor vedea pe clientul lor, cum se cuvine. Doar că, nici după o lună de bătut pe la uși, nu au avut o întrevedere. Avocații spun că au fost induși în eroare de către avocatul poporului. La penitenciar a venit și mama lui Veaceslav Platon, care nu și-ar fi văzut fiul de doi ani.

Avocații lui Platon spun că au aflat dintr-un comunicat al Avocatului Poporului că vor avea acces la clientul lor în penitenciar.

Apărătorii ne-au comunicat că Veaceslav Platon urma să fie consultat luni de către un dentist, lucru însă care nu s-a întâmplat. Cauza ar fi suprapunerea orei cu așa-zisa întrevedere cu avocații.

La penitenciar a venit și mama lui Veaceslav Platon, care ne-a spus că nu și-a văzut fiul de doi ani. A fost și ieri, să-i transmită feciorului său un colet. Doar că ziarele i-au fost restituite.

După încercări repetate de a intra în penitenciar, ușa pentru avocații lui Platon așa și nu s-a mai deschis.

Aceștia au pătruns în interior numai atunci când alți avocați au avut acces, fiind chemați la întrevedere mâine.

Avocatul Alexandru Bodnariuc spune că de ieri și până astăzi, la penitenciar au fost luate și măsuri suplimentare de îngrădire a accesului.

Însă nici mâine nu se va lucra, spun avocații, care explică și din ce motiv.

Avocații au reușit doar să transmită ziare, prin cerere, unui reprezentant din cancelarie. Dacă vor fi acestea acceptate sau nu, nu se știe. În context, unul dintre avocații Asociației Promo-lex, Dumitru Sliusarenco, a plasat astăzi un mesaj pe o rețea de socializare, în care și-a exprimat îngrijorarea față de avocatura din Republica Moldova. Potrivit acestuia, avocatura este călcată în picioare, târâtă în noroi și nimănui de asta nu-i pasă. De asemenea, în Penitenciarul nr. 13 avocații nu-și pot vizita clienții din cauza obstacolelor create de administrație. Nu există nimeni care să stea între sistemul represiv al statului și condamnat în afară de avocați, iar dacă și ei sunt scoși din ecuație, atunci justiție nu poate exista. Apărătorul acuză autoritățile că dau dovadă de o desconsiderare gravă a Avocaturii. „Este pur și simplu bătaie de joc, atât de oameni și cât și de profesie”, a subliniat avocatul Dumitru Sliusarenco. Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, ne-a spus că avocații nu au fost lăsați să intre, întrucât instituția nu avea spații libere pentru întrevederi la ora respectivă.

Opinia ta contează. Comentează!