Josep Borrell se va afla de marţi până joi în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi
Externe 4 ianuarie 2022, 20:37 | 1238

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se va afla începând de marţi până joi în Ucraina, inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi. Borell va exprima sprijinul Uniunii Europene în favoarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, a anunţat Comisia Europeană. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat Consiliul NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, a anunţat marţi o oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice, citată de Reuters.

Occidentalii sunt îngrijoraţi de desfăşurarea a 100.000 de soldaţi ruşi aproape de frontiera estică a Ucrainei şi acuză Moscova că ameninţă această ţară cu o nouă invazie, după cea din Crimeea, în 2014, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Josep Borrell, însoţit de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, se va deplasa mai întâi în estul ţării, pe 'linia de contact' între zona controlată de Kiev şi cea apărată de separatiştii proruşi, angajaţi într-un conflict care a făcut peste 13.000 de morţi, începând din 2014. Ulterior, Josep Borrell va avea întrevederi cu alţi responsabili ucraineni la Kiev.

O reuniune a Comisiei Ucraina-NATO va avea loc în următoarele zile, a anunţat preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, după convorbirea purtată cu şeful administraţiei americane Joe Biden, relatează Ukrainska Pravda. Kievul insistă pe un asemenea summit în contextul în care Rusia cere Alianţei Nord-Atlantice să-şi revoce promisiunea dată la summitul său de la Bucureşti în 2008 de a primi la un moment dat Ucraina (şi Georgia) în rândurile sale.

Săptămâna trecută, Joe Biden a vorbit din nou cu Vladimir Putin, căruia i-a cerut din nou să reducă tensiunile la graniţa cu Ucraina, potrivit Casei Albe, citată de agenţia de presă EFE. Rusia, la rândul ei, neagă că ar pregăti o ofensivă împotriva Ucrainei şi susţine că Occidentul acordă prea multă atenţie mişcărilor de trupe în interiorul graniţelor sale. Rusia şi Statele Unite au programate, pe 9 şi 10 ianuarie, la Geneva, discuţii pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia şi, pe 13 ianuarie, de o alta în cadrul OSCE, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!