CUB va depune o plângere la PCCOCS, după ce un grup de deputați socialiști au efectuat o vizită la Moscova
Politic 5 aprilie 2023, 19:39 | 1236

Membrii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare au anunțat că vor depune o sesizare la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, după ce mai mulți deputați socialiști, în frunte cu Vlad Batrâncea, au avut o întrevedere la Moscova cu reprezentanți ai partidului lui Vladimir Putin „Rusia Unită”. Reprezentanții CUB susțin că, prin această acțiune, deputații socialiști ar fi pasibili de „trădare de Patrie”. PSRM a calificat demersul celor de la CUB drept o ”tentativă neinspirată”.

Socialiștii s-au întâlnit în data de 3 aprilie, curent, cu reprezentanți ai partidului „Rusia Unită”, formațiune de guvernământ, care a promovat, susținut și autorizat toate acțiunile de război contra Ucrainei. Motivul pentru care aceste fapte sunt pasibile de sancțiuni sunt foarte clare, precizează membrii CUB.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare: "Purtând consultări politice cu partidul lui Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional de arestare, deputații PSRM au încuviințat războiul rus de agresiune contra Ucrainei, împărtășind în fapt atrocitățile comise în această invazie sângeroasă. Deputații PSRM au cerut susținere și sprijin din partea partidului care a legiferat anexarea Crimeei și absorbirea așa-ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk, părți din teritoriul suveran al Ucrainei."

Reprezentanții partidului au mai precizat că sesizarea este necesară deoarece PSRM a purtat consultări politice cu cei care au cerut recunoașterea regiunii transnistrene ca teritoriu al statului rus. Socialiștii au discutat inclusiv cu deputați ruși, printre care și Artyom Turov și Piotr Tolstoi, care au fost incluși pe listele de sancțiuni internaționale.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare: "Deputații PSRM au sfidat jurisdicția statelor care au incriminat faptele celor 336 de deputați ruși, indezirabili pe teritoriul majorității covârșitoare a țărilor lumii, și au afectat prestigiul Republicii Moldova în raport cu statele care au emis sancțiuni pentru a opri războiul de agresiune rusesc.

Potrivit formațiunii, consultările purtate cu „partidul războiului” din Rusia în mijlocul unui război de cotropire contra statului vecin, Ucraina, poate fi echivalat cu „trădarea de patrie” și indică asupra unei complicități cu forțele ostile ale Republicii Moldova care complotează deschis în scopul destabilizării și dezmembrării sale teritoriale. Am contactat Partidul Socialiștilor pentru o reacție, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Pentru un portal de știri, serviciul de presă al formațiunii a declarat, cităm: ”Nu vom reacționa la tentativele neinspirate ale unui partid cu 0,0% de a se promova prin atragerea PSRM în polemici publice”, citat închis.

Opinia ta contează. Comentează!