Cele aproape 130 de persoane de la Liceul „Orizont” au avut o infecție adenovirală
Social 20 septembrie 2019, 21:30 | 1899

Cei aproape 130 de copii și profesori de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana al Chișinăului au ajuns la spital săptămâna trecută din cauza unei infecții adenovirale. Sunt concluziile la care au ajuns reprezentanții Centrului de Sănătate Publică din capitală, în urma investigațiilor de laborator, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Pe de altă parte, conducerea liceului spune că toate normele erau respectate și că și noile recomandări ale specialiștilor vor fi îndeplinite.

Potrivit unui comunicat de presă emis de ANSA, la Liceul „Orizont”, filiala Ciocana, a fost făcut un control inopinat și o anchetă epidemiologică. S-a stabilit că produsele alimentare din cantină aveau acte de proveniență și de calitate. Totuși, au fost înregistrate și abateri, printre care lipsa marcajului pe alimente și nerespectarea meniului coordonat cu Centrul municipal de Sănătate Publică. De asemenea, din cele 13 persoane angajate în blocul alimentar, 12 NU aveau certificate ce ar confirma instruirea igienică. Pe 13 septembrie, cantina a fost închisă până la finalizarea anchetei epidemiologice, personalul a fost trimis să treacă un control medical și au fost efectuate lucrări de dezinfecție, deratizare și dezinsecție. În rezultatul investigațiilor de laborator, la cei 13 angajați ai blocului alimentar a fost depistat Staphylococcus aureus [stafilococus aureus]. În trei probe din mâncarea gătită au fost constatate bacterii coliforme, iar în una - stafilococ.

Într-un comunicat al Liceului „Orizont” se spune însă că toți angajații cantinei au fost supuși investigațiilor în laboratorul Centrului de Sănătate Publică înainte de începerea anului școlar și NU erau purtători de agenți patogeni, iar normele de igienă sunt strict monitorizate și respectate de elevi și personal. De asemenea, adminisitrația instituției afirmă că va înăspri condițiile de selectare a agenților economici ce distribuie produsele alimentare, reieșind din sfaturile medicilor. Iar instructajul igienic al angajaților cantinei se face o dată la doi ani și acest lucru urmează să se întâmple în octombrie, se mai spune în comunicatul Liceului „Orizont”.

Amintim că şi procurorii au deschis un proces penal în acest caz. Acuzatorii de stat spuneau că ar fi vorba despre o intoxicaţie alimentară sau o infecţie virală. Pe de altă parte, conducerea liceului respectiv susţinea ca este vorba despre o infecţie virală, răspândită şi în alte instituţii de învăţământ din Chişinău. Amintim că aproape 130 de oameni, care au între 9 si 35 de ani, au ajuns la medici începând cu data de 11 septembrie. Unii au fost internaţi în Spitalul Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar alţii s-au tratat acasă, sub supravegherea medicilor de familie. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie