America va răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei, afirmă Casa Albă
Externe 26 septembrie 2022, 15:28 | 437

America va răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi a transmis Moscovei explicit că se va confrunta cu "consecinţe catastrofale", a declarat duminică Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe. Sullivan nu a descris natura răspunsului în comentariile sale, dar a precizat că Statele Unite au explicat în privat "în mod clar în detaliu exact ce ar însemna acest lucru".

JAKE SULLIVAN: "Am comunicat în mod direct, privat, cu rușii, la nivel foarte înalt, că vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia, dacă utilizează arme nucleare în Ucraina. Ne-am făcut foarte clară poziția: SUA vor răspunde decisiv, împreună cu partenerii săi."

"Putin rămâne hotărât să elimine poporul ucrainean, despre care nu crede că are dreptul să existe. Aşa că va continua să încerce şi noi trebuie să continuăm să venim cu arme, muniţie, informaţii şi tot sprijinul pe care îl putem furniza", a declarat Sullivan în cadrul emisiunii "Meet the Press" al NBC.

Afirmaţiile lui Sullivan reprezintă ultimul avertisment american după ameninţarea lui Putin, care a anunţat mobilizarea în Rusia. Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact direct frecvent cu Rusia, inclusiv în ultimele zile pentru a discuta situaţia din Ucraina şi acţiunile şi ameninţările lui Putin. După regresele suferite pe câmpul de luptă, Putin mobilizează 300.000 de militari, ameninţând în acelaşi timp să folosească "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia. "Nu este un bluf", a spus Putin, în ceea ce lumea a perceput o ameninţare cu utilizarea armelor nucleare.

Statele Unite au elaborat un plan, în cazul folosirii, de către ruși a armelor nucleare, a declarat și secretarul de stat Antony Blinken, într-un interviu pentru CBS.

ANTONY BLINKEN: "-Dacă nu ne puteți oferi detalii privind răspunsul SUA, ați putea să ne spuneți dacă administrația are un plan? -Da, avem. -Este acesta un plan care va preveni un al treilea război mondial? -Președintele Biden este determinat că în timp ce facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere, în timp ce facem tot posibilul pentru a sprijini alte țări, de a pune presiune pe Rusia, la fel suntem determinați ca acest război să nu se extindă."

Într-un interviu televizat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a primit rachete de apărare antiaeriană NASAMS de la Statele Unite. Vorbind pentru postul american de televiziune CBS, Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden și a confirmat că acum au sistemele în Ucraina. Pentagonul a declarat în urmă cu zece zile că urmau să fie livrate două sisteme. Cu toate acestea, el a spus că are nevoie de mai multe pentru a proteja cetățenii ucraineni.

Opinia ta contează. Comentează!