Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu omologul său din Israel, Eli Cohen
Politic 8 august 2023, 20:08 | 597

Relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Israel vor deveni mai puternice. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în timpul întrevederii cu omologul său din Israel, Eli Cohen, care s-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Cei doi miniștri au abordat subiecte ce țin de consolidarea comerțului dintre cele două state și facilitarea condițiilor de muncă și de deplasare pentru cetățenii moldovenii care se află în Israel.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "În viitorul apropiat va avea loc semnarea acordului dintre Republica Moldova și statul Israel privind conversiunea permiselor de conducere. Astfel, se vor aplica standarde unice prin care va fi posibilă efectuarea evaluării veridicității și legalității permiselor de conducere. De asemenea, ne-am exprimat interesul nostru pentru liberalizarea roaming-ului între țările noastre."

Oficialii au discutat și despre necesitatea de a lansa noi curse aeriene directe Chișinău-Tel Aviv. Anterior, Air Moldova opera zboruri directe de la Chișinău spre Tel Aviv. Compania și-a anulat, în ultimele luni, toate zborurile.

ELI COHEN, ministrul Afacerilor Externe al statului Israel: "Am discutat și despre lansarea unui zbor direct, ceea ce va contribui la dezvoltarea turismului și dezvoltarea afacerilor."

Un alt subiect care a fost pus în discuție este consolidarea comerțului între Republica Moldova și Israel. Oficialii au menționat că, în ultimii ani, volumul comerțului între cele două state a crescut considerabil. De exemplu, în anul 2022, acesta a constituit 42 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creștere cu 70% comparativ cu anul 2021.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Din partea ambelor noastre state este un interes de a lansa negocierile pe liber schimb și echipele noastre deja lucrează pentru a pregăti aceste negocieri. Acest lucru ne va permite să creștem volumul comerțului nostru cu statul Israel."

Până în prezent, doar un ministru de Externe al statului Israel a mai venit la Chișinău. S-a întâmplat în anul 2011.

Opinia ta contează. Comentează!