Presiuni asupra clienților de publicitate
Social 19 februarie 2018, 11:51 | 1063

În pofida sesizării depuse de patru televiziuni la Consiliul Concurenţei despre împărţirea pieţei de publicitate între cele două case de vânzări controlate de către şeful PD, Vladimir Plahotniuc, şi, respectiv, deputatul PSRM Corneliu Furculiţă, situația rămâne neschimbată.

Mai mult, sub presiunile Casei Media, care oferă publicitate în special pentru televiziunile controlate de Plahotniuc, unul dintre cei mai mari clienţi de publicitate ai Jurnal TV a renunţat la contractul semnat cu postul nostru. Anunțul a fost făcut de către directorul Jurnal TV, Val Butnaru, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din umbră”. 

Declarația vine la o lună de când patru posturi de televiziune au depus o sesizare la Consiliul Concurenței. Asta după ce o investigaţie realizată de portalul NewsMaker.md a arătat că cele două case de vânzare a publicităţii, controlate de către şeful PD, Vladimir Plahotniuc, şi, respectiv, de către deputatul PSRM Corneliu Furculiţă vând publicitate la pachet pentru toate televiziunile ce le aparțin. Principalul scop al ingineriei ar fi ca marii agenţi economici să nu plaseze publicitate la Jurnal TV sau la alte posturi independente. Între timp, Parlamentul a inclus în calendarul sărbătorilor naționale ”Ziua Concurenței”. 

Amintim că cel mai recent studiu de audienţă efectuat în decembrie 2017 de către operatorul Starnet, la comanda companiei de consultanţă şi promovare Poliexpert, arată că Jurnal TV este în topul preferinţelor telespectatorilor şi ocupă locul doi în municipiul Chişinău, după un post cu acoperire națională. Anterior, atât Studiul Național de Audiență, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cât și cercetarea Institutului de Marketing și Sondaje IMAS-INC Chișinău au arătat că postul nostru de televiziune este pe locul 2 la capitolul rating. Ultimele două studii de audiență au fost realizate la comanda Ambasadelor Statelor Unite și Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova şi, respectiv, Ambasadei Suediei la Chișinău. 

Opinia ta contează. Comentează!