Image-Description
VIDEO | Un prototip al rachetei Starship, cu care Elon Musk vrea să ducă oameni pe Marte, a explodat în timpul testelor
Externe 22 noiembrie 2019, 14:34 | 2413

Un prototip al rachetei Starship dezvoltată de compania privată SpaceX, deţinută de Elon Musk, a explodat în timpul unor teste de presurizare, potrivit Associated Press.

Vârful prototipului Mark 1 al Starship, testat miercuri la sediul companiei din Boca Chica, Texas, a explodat, trimiţând în aer fragmente din rachetă şi fum.

"Scopul testului de astăzi a fost presurizarea la maximum a sistemelor, deci rezultatul nu a fost total neaşteptat", a declarat un reprezentant al SpaceX pentru USA Today.

"Nu au fost persoane rănite şi nici alte pagube majore", a mai spus acesta.

Racheta a rămas în poziţie verticală după explozie, dar un reprezentant al companiei a confirmat că s-a decis înainte de incidentul de miercuri ca acest prototip să nu fie cel trimis în zborul orbital de testare.

În septembrie, antreprenorul Elon Musk a anunţat că Starship - construită pentru a transporta oameni şi mărfuri pe Lună, pe Marte şi în alte părţi ale Sistemului Solar - ar putea avea primul zbor orbital de testare în mai puţin de şase luni, deoarece SpaceX va lucra într-un ritm fără precedent.

În varianta prototip, Starshsip are o înălţime de 50 de metri. Variantele care vor ajunge pe orbita joasă vor avea şi un propulsor auxiliar detaşabil, ceea ce va duce înălţimea Starship la 112 metri.

Marea inovaţie a SpaceX este că noul vehicul va putea fi realimentat în spaţiu, ceea ce deschide calea către misiuni spre alte planete.

SpaceX mai dezvoltă două prototipuri ale rachetei, Mark II, în Florida, şi Mark III, tot în Texas.

Opinia ta contează. Comentează!