Reducerea riscului seismic la construcții și reabilitarea termică a clădirilor - sunt câteva dintre cele zece prevederi ale Codului
Social 18 octombrie 2023, 16:05 | 274

Reducerea riscului seismic la construcțiile existente și reabilitarea termică a clădirilor. Sunt câteva dintre cele zece prevederi ale Codului urbanismului și al construcțiilor, prezentat astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. Proiectul mai prevede extinderea listei lucrărilor de construcție, care pot fi executate fără certificat de urbanism şi fără autorizație. Documentul urmează să fie prezentat mâine în Parlament.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Pentru prima dată, avem un capitol întreg care este dedicat intervenției statului și administrației publice locale referitoare la măsurile de reducere a riscului seismic la construcțiile existente, cât și referitor la reabilitarea și modernizarea clădirilor. Codul prevede reabilitarea și modernizarea termică a clădirilor și a instalațiilor aferente, care este parte integrantă a politicii energetice a statului și se realizează prin programe naționale armonizate cu prevederile cerințelor europene."

Codul Urbanismului și a Construcțiilor mai prevede crearea unui Registru de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor, ținut de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică. Printre cele zece prevederi se mai regăsește și cea privind simplificarea procedurii de elaborare a documentației de urbanism în cazul localităților cu o populație de până la trei mii de locuitori. Astfel, de procedura simplificată ar putea să beneficieze aproximativ 679 de localități.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Totodată, în scopul facilitării activității în domeniu a fost extinsă lista lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare și fără autorizație de construcție, cum ar fi lucrările inginerești."

Proiectul elaborat mai conține prevederi clare referitoare la statutul, obligațiile și responsabilitățile specialiștilor în domeniu. Potrivit Codului, certificatul de urbanism pentru proiectare va avea caracter facultativ în cazul în care documentația de urbanism și de amenajare a teritoriului nu va depăși zece ani. În localitățile în care documentația de urbanism este actualizată, persoanele fizice sau juridice nu vor fi obligate să obțină și certificatul de urbanism. Totodată, casele cu un singur nivel din localitățile rurale și întovărășirile pomicole vor putea fi înregistrate cu doar o condiție - ca proprietarul să declare pe propria răspundere că imobilul respectă toate normele de siguranță.

Opinia ta contează. Comentează!