Legea „Cetățenie pe bani” va fi anulată
Politic 18 iunie 2019, 21:09 | 3878

Controversata lege a cetățeniei prin investiție, promovată de fosta coaliție majoritară controlată de PD, a fost abrogată de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură. La ședința de astăzi a legislativului a fost stabilită și data alegerilor locale, care ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. Ce au mai votat deputații, aflați în continuare.

Legea cetățeniei prin investiție prevedea că autoritățile acordă cetățenia Republicii Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică. Valoarea minimă a contribuției nerambursabile constituie echivalentul a 100.000 de euro.

Proiectul fost votat în prima lectură, iar pentru a deveni lege urmează să treacă și de lectura a doua. Tot astăzi a fost votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la concretizarea procedurii de demitere a membrilor CEC. Astfel, a fost exclusă prevederea care spunea că membrii CEC se demit de către instanța judecătorească și a fost lăsată doar cea cu privire la demiterea membrilor CEC de către structura care i-a numit în funcție. Deputații au aprobat și data alegerilor locale, scrutin ce ar urma să se desfășoare pe 20 octombrie. O altă decizie luată este ca interimatul funcției de director al Centrului Național Anticorupție să fie asigurat de adjunctul Lidia Chireoglo, până la numirea unui nou șef. Asta după ce directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, a fost demis pe data de 8 iunie cu voturile deputaţilor ACUM şi PSRM. La ședința de astăzi a Parlamentului Monica Babuc a fost votată pentru funcția de vicepreședinte al legislativului din partea fracțiunii PD. Noul Parlament, ales pe 24 februarie, are astfel patru vicepreşedinţi: Alexandru Slusari de la Platforma DA, Mihai Popşoi de la PAS și Ion Ceban din partea fracțiunii PSRM. Tot astăzi a fost completată componența nominală a delegației Republicii Moldova de legislatura a zecea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cu membrii din partea PDM. S-a hotărât ca la Strasbourg să meargă Adrian Candu, iar membru supliant să fie Vladimir Cebotari. Din delegația țării noastre vor face parte și Andrei Năstase, din partea Platformei DA, el fiind și șef al delegației, de la PAS a fost aleasă Doina Gherman, iar de la PSRM - Vlad Batrâncea. Membrii supleanți sunt Ion Ceban, Inga Grigoriu și Mihai Popșoi. 

Opinia ta contează. Comentează!