Șoferul, care ar fi provocat accidentul rutier de pe Bulevarul Decebal din capitală și a fugit de la fața locului, rămâne în arest
Social 11 august 2023, 20:31 | 339

Șoferul care a fost implicat pe 24 iulie în accidentul rutier de pe Bulevarul Decebal din capitală, iar ulterior a fugit de la fața locului, rămâne în arest preventiv în penitenciar pentru încă 30 de zile. O decizie în acest sens au emis magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. Procurorul care instrumentează cazul susține că bărbatul nu are permis de conducere. Acesta figurează și în alte dosare penale aflate pe rol la judecătoria Chișinău.

Ședința de judecată a avut loc în lipsa inculpatului. Avocatul acestuia a refuzat să facă declarații pentru presă.

În instanță, apărătorul șoferului a cerut schimbarea măsurii preventive în privința clientului său din arest în penitenciar în arest la domiciliu. Magistrații au respins însă demersul avocatului, susține procurorul.

RADU TALPĂ, procuror: "Avocații au cerut să-i dea voie la domiciliu, deci să-i aplice o altă măsură de reprimare în privința acestuia ca să poată lua legătura cu rudele, ca să poată recupera careva prejudicii. Acesta nu este un motiv. El, fiind în arest, poate face acest lucru."

Acuzatorul de stat spune că inculpatul trebuie să rămână în arest în penitenciar pentru a nu se eschiva de la urmărirea penală. Șoferul figurează în mai multe dosare penale. Unul a fost deschis pentru escrocherie, iar celelalte pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Mai mult, tânărul a avut parte de asistență juridică garantată de stat, pentru că ar fi fost o persoană care nu dispunea de resurse financiare suficiente pentru a angaja un avocat. În același timp, acesta este proprietarul unei companii intrate recent în insolvabilitate, din cauza datoriilor.

RADU TALPĂ, procuror: "- Dumneavoastră ce argumente ați adus astăzi în instanță? - Aceleași argumente. Riscul de a se eschiva de la urmărirea penală, fapt care și a fost demonstrat, deoarece el timp de zece zile nu s-a prezentat la organul de urmărire penală. Mai mult, sunt și alte cauze penale în care acesta nu se prezintă în instanță, că a circulat fără un permis de conducere și așa mai departe."

Inculpatul refuză să colaboreze cu ancheta și se abține de la declarații.

RADU TALPĂ, procuror: "Până în acest moment el nu s-a expus în fața instanței că recunoaște sau nu vina. Nici la organul de urmărire penală nu au venit cereri că și-ar recunoaște sau nu vinovăția. Se abține de la declarații."

Potrivit acuzatorilor, tânărul riscă șapte ani de închisoare și privarea de dreptul de a conduce. Pe rețelele de socializare martorii scriu că, în noaptea cu pricina, șoferul ar fi fost în stare de ebrietate. Procurorul spune că acest lucru nu poate fi demonstrat procesual, în condițiile în care bărbatul a fost reținut după câteva zile de la producerea accidentului.

RADU TALPĂ, procuror: "Circumstanțele care sunt în prezent, că o parte vătămată este decedată. Da, va fi o altă recalificare, va fi pe alineatul 3 litera b cu decesul unei persoane. El este cercetat pentru comiterea accidentului rutier și părăsirea locului accidentului. Deci, două fapte i se incriminează în acest moment."

Accidentul rutier s-a produs în seara zilei de 24 iulie. În carambol au fost implicate patru automobile. În urma accidentului, au avut de suferit cinci persoane, care au fost preluate de ambulanță și transportate la spital. E vorba de șoferița ce conducea Volkswagen-ul și trei pasageri din aceeași mașină. Șoferița a decedat câteva zile mai târziu. Doinița Prodan era mamă a două copile.

Opinia ta contează. Comentează!