Aeroportul Internațional Chișinău revine în administrarea statului, conform unei decizii a Curții de Apel Chișinău
Social 23 noiembrie 2022, 17:27 | 958

Aeroportul Internațional Chișinău revine în administrarea statului, printr-o decizie luată astăzi de Curtea de Apel Chișinău. Hotărârea este definitivă și executorie, deși este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție. Compania Avia Invest afirmă că decizia judecătorilor este una ilegală.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în 2013, pentru 50 de ani, companiei Avia Invest. Președintele Consiliului de administrație al acesteia a fost Ilan Șor. În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a transmis companiei o notificare, prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Într-o reacție publicată miercuri, administrația Avia Invest spune că nu există motive pentru rezilierea contractului de concesiune, iar asupra instanței s-ar fi făcut presiuni de ordin politic.

MESAJUL COMPANIEI AVIA INVEST: "Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind executarea conștiincioasă a contractului, este absolut absurd și chiar bizar. Cel puțin prin faptul că în baza actelor emise de instanțe în prezent, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (duplicatul) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo."

Într-un fel sau altul, președintele Maia Sandu a calificat decizia de miercuri a Curții de Apel drept "o înfrângere pentru gruparea coruptă".

MESAJUL MAIEI SANDU: "Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere. Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Republica Moldova se poate face dreptate."

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice spun că situația este încă una incertă.

VIOREL POPA jurist Agenția Proprietății Publice: "-Probabil este premature să vorbim, nu știm dacă există o decizie certă. APP nu administrează imobilele sau întreprinderile direct, dar prin intermediul întreprinderilor de stat și cu capital de stat. Activele există la Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și când a fost încheiat contractual de concesiune, în 2013, activele au fost transmise de la întreprinderea aceasta către concesionar. Soluția logică, în opinia mea, ar fi restituirea acțiunilor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Dar asta încă rămâne de decis. Este opinia mea."

Potrivit informațiilor din dosar, acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și Compania „Avia Invest”. Pe 8 iulie 2020, APP a transmis companiei o notificare, prin care a anunțat despre rezoluțiunea contractului de concesiune a activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, din motivul neonorării de către concesionar a obligației contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție a angajamentelor investiționale.

Ulterior, compania Avia Invest a depus o cerere prealabilă de anulare a notificării de rezoluțiune. Agenția Proprietății Publice a respins respectiva cerere. Ulterior, Avia Invest a depus o cerere în instanța de contencios administrativ, iar judecătorii au respins-o. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!