Duce o viață opulentă, deține mașini și haine scumpe, dar și mai multe proprietăți, care ar fi fost cumpărate pe banii statului
Social 1 noiembrie 2023, 20:06 | 1186

Duce o viață opulentă, deține mașini și haine scumpe, dar și mai multe proprietăți, care ar fi fost cumpărate pe banii statului. Este vorba despre viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, care este și candidat al partidului „Mișcarea Alternativa Națională” pentru funcția de consilier municipal Chișinău. Colegii o numesc, mai în glumă, mai în serios „Malvina”. Într-o investigație, realizată de portalul Jurnal.md, se arată că Irina Gutnic ar fi fost implicată direct în criza de anul trecut de la Apă-Canal Chișinău, privind asigurarea capitalei cu servicii de apă și canalizare.

Toamna trecută, la Chișinău a fost declarată situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, iar primarul Ion Ceban a anunțat o ședință extraordinară a Consiliul Municipal. Atunci, aleșii locali au majorat abuziv tariful la acest serviciu, până la 24 de lei pentru un metru cub de apă, fără acordul ANRE. Decizia nu a intrat în vigoare, deoarece secretarul Consiliului nu a putut-o semna. Se spune că acesta și-a fracturat mâna a doua zi, după ce a aflat că Agenția s-a plâns la Procuratură. În spatele acestei bizare povești ar fi stat Irina Gutnic, fost director general al întreprinderii municipale Apă-Canal Chișinău. Gutnic a fost numită director general la Apă-Canal Chișinău pe 13 iunie 2022. Acolo l-a avut consilier pe Ruslan Garbalî, nașul lui Ion Ceban. La aceeași întreprindere a fost angajat în funcția de director administrativ și fostul deputat socialist Oleg Lipskii. Peste numai o lună de muncă la această întreprindere, Irina Gutnic și-a încuiat biroul și a plecat în concediu. Solicitată de Jurnal.md să explice acest pas, ea a dat asigurări că nu a încălcat legea, care într-adevăr permite acest lucru în cazul în care angajatorul își dă acordul.

IRINA GUTNIC, viceprimar: "Ce s-a încălcat? Unu la mână, Codul Muncii prevede că, cu acordul angajatorului, concediul poate fi acordat și mai devreme decât șase luni de la accederea în funcție. Doi la mână, acele deplasări erau planificate începând cu luna februarie, când nu știam încă ce funcție o să ocup. Și, respectiv, s-a luat decizia ca să fie acordat concediul mai devreme. Inspecția Financiară, a făcut audit, dar nu a constatat nicio încălcare."

Oricum, activitatea sa la Apă-Canal Chișinău s-a sfârșit în doi timpi și trei mișcări. Pe 11 octombrie 2022, primarul Ceban a propus-o pe Gutnic CMC-ului la postul de viceprimar. Chiar și din partea PSRM, a fost susținută doar de șase consilieri. La rândul lor, consilierii PAS au cerut atunci explicații despre legalitatea acestui vot în condițiile în care instanța a suspendat ordinul lui Ceban de a-l demite pe fostul său adjunct, Victor Chironda. Pe 18 octombrie, CMC a respins repetat candidatura Irinei Gutnic, iar Ceban a numit-o viceprimar printr-un ordin de-al său.

Averea Irinei Gutnic a început să crească în anul 2014, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de Vladimir Plahotniuc. Juristă de profesie, a activat din 2003 până atunci la Ministerul Muncii, Ministerul Economiei și la câteva companii private, timp în care a declarat că deține doar trei terenuri, fără a avea venituri însemnate. Cu toate acestea, în anii 2013-2014 a avut depozite bancare de 180 de mii de lei, iar în 2013 și-a schimbat automobilul un Audi Q7 pe un BMW X6. Pentru anul 2022, Irina Gutnic a declarat depozite bancare de 456 de mii de lei și un împrumut de 80.000 de euro, pe care soțul său l-a luat de la fratele acestuia – un bărbat care deține în proprietate bunuri modeste. În 2021, funcționara a cheltuit 4554 de euro pentru servicii turistice și și-a schimbat iarăși mașina. De data aceasta, se alege cu un BMW X5, care ar fi costat-o aproape 616 mii de lei, conform declarației sale de avere.

Mai mult, după ce Ion Ceban a propus-o la funcția de viceprimar, Irina Gutnic, știind deja că va pleca de la Apă-Canal Chișinău, pe 13 octombrie 2022, și-ar mai fi cumpărat cel puțin două apartamente într-un bloc din sectorul Ciocana, construit pe un teren ce aparținea întreprinderii municipale. În baza unui acord între părți, compania de construcții se obliga să ofere circa 100 de apartamente angajaților Apă-Canal la preț preferențial de 455 de euro pe metru pătrat, în timp ce prețul de piață la finele anului trecut era de peste 900 de euro. Vladimir Tonu, directorul comoaniei de construcții, a fost confuz în declarații. Acesta a spus inițial că apartamentele pentru angajații Apă-Canal Chișinău au fost împărțite până în iunie 2022, când Gutnic a venit în funcție, iar apoi a spus că mai existau câteva libere.

VLADIMIR TONU, directorul companiei de construcții: "Când a venit Irina Gutnic, 99% din apartamente erau repartizate. Noi am finalizat construcția în 2022, în luna a șasea. Atunci apartamente nu mai erau. Cât timp lucra altă companie acolo, angajații de la Apă-Canal nu voiau apartamente, credeau că construcția nu are viitor. Dar cum am apărut noi, în 2019, apartamentele au început să se vândă ca pâinea caldă. Poate doamna Gutnic a prins un apartament, dar nicidecum mai multe, căci nu mai erau."

Vladimir Tonu a promis reporterului Jurnal.md că va consulta documentele și va reveni cu detalii, dar nu a mai oferit un răspuns. Întrebată de ce a cumpărat spații locative destinate specialiștilor de la Apă-Canal Chișinău, când știa că va deveni viceprimar, Gutnic l-a contrazis pe Tonu, asigurând că, de fapt, muncitorii săi nu erau deloc interesați de apartamente extrem de ieftine și că ea a stat în rând pentru a le primi. „Este un regulament - cine a solicitat, acela a beneficiat. Exact ca toată lumea, eu am stat în rând și am beneficiat și eu”, a declarat Gutnic. Primarul Ion Ceban nu a răspuns la apelurile repetate ale reporterului Jurnal.md.

Opinia ta contează. Comentează!