Poliția îl învinuiește pe primarul Ion Ceban că le-a permis protestatarilor să blocheze o porțiune de carosabil
Social 10 octombrie 2022, 18:24 | 671

Poliția îl învinuiește pe primarul de Chișinău, Ion Ceban, de faptul că le-a permis protestatarilor din fața Parlamentului să blocheze o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, instalând peste o sută de corturi pe partea carosabilă. Poliția insista că primarul este cel care trebuie să intervină pentru încetarea protestelor. În replică, Ion Ceban afirmă că primăria ”nu a emis nicio autorizație pentru protestul desfășurat de Partidul Șor”, iar poliția este cea care ”trebuie să asigure ordinea publică”. Între timp, corturile au fost ridicate de poliție de pe partea carosabilă, cei drept, abia după ce primarul Ceban a semnat un demers în acest sens.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Dacă în timpul desfășurării întrunirii au loc acțiuni prin care se încalcă grav prevederile articolul 8, vedem iar, reprezentantul autorității administrației publice locale va cere organizatorilor sistarea imediată a întrunirii. Noi nu vedem nicăieri cuvântul poliția. Ieri, la întrunirea care a avut loc în centrul orașului au fost constatate peste 45 de încălcări admise de către participanți."

Ion Ceban dezminte că a autorizat instalarea corturilor pe carosabil. În dimineața zilei de luni, Ceban a blocat intenționat, cu două mașini, preț de câteva minute, un segment al bulevardului Ștefan cel Mare. Primarul spune că a vrut astfel să demonstreze că în situații de blocaj trebuie să intervină poliția, nu administrația publică locală.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Cineva intenționat a blocat artera din Chișinău și acel cineva poartă răspundere în conformitatea cu legislația. Nu-i autorizează primăria și nu intervine primăria, intervine poliția."

Pentru această acțiune, Ceban riscă să fie sancționat și chiar suspendat din funcție, spune poliția.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Ceea ce a comis primarul general în această dimineață este o încălcare flagrantă a legii, a Codului Contravențional, articolul 225 aliniat 2, acolo unde persoana este pasibilă de răspundere contravențională până la 90 unități convenționale și/sau cu privarea dreptului de a ocupa funcția publică de la 3 luni la 1 an. Și nu trebuie să confundăm două aspecte. Domnul primar nu a făcut dimineața întrunire dar a organizat abuziv blocarea arterelor municipiului Chișinău, ceea ce nu încadrează în articolul 26, dar în codul contravențional."

Deși acuză poliția că nu intervine la deblocarea traficului din centrul Chișinăului, Ion Ceban anunță că a semnat un demers în adresa Ministerului de Interne, care să ridice corturile protestatarilor de pe carosabil.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Astăzi, am semnat un demers în adresa Guvernului ca să folosească orice prevedere legislației în vigoare pentru a debloca strada. Autorizația nu a fost emisă de Primărie, respectiv, nu avem ce să retragem. Poliția, în conformitate cu Codul contravențional, articolul 225, trebuie să intervină la deblocarea carosabilului, cu toate sancțiunile de rigoare."

În scurt timp, corturile instalate duminică, 9 octombrie, în mijlocul străzii, între Președinție și Parlament, și care au dat traficul rutier peste cap, au fost evacuate de către mascații de la ”Fulger”, spre nemulțumirea protestatarilor.

În replică, Partidul Șor afirmă că sute de mascați de la ”Fulger” au smuls corturile și au obligat lumea să se retragă de pe carosabil, de deși organizatorii manifestației au anunțat Primăria, așa cum prevede legislația, și oamenii protestau pașnic.

Guvernul va interveni. Fie prin Comisia Situații Excepționale, fie prin alte instrumente legale, pentru a reglementa modul de desfășurare a acțiunilor publice fără blocarea infrastructurii de transport, a scris prim-ministrul Natalia Gavrilița pe facebook. Potrivit acesteia, ”ordinea publică în centrul Chișinăului a fost restabilită legal, odată ce autoritatea locală a acționat conform legii și a solicitat intervenția poliției”. ”Se putea face fără show-uri politice și fără a bloca circulația publică”, a comentat natalia Gavrițila.

Săptămâna trecută, Inspectoratul de Poliție a depus în instanță o cerere de a obliga Primăria Chișinău să anuleze autorizația pentru desfășurarea protestelor cu corturi din fața Parlamentului, pe care cea din urmă menționează că nu a emis-o, fiind doar notificată despre desfășurarea manifestațiilor.

Autorizarea protestelor nu mai este necesară. Potrivit Legii nr. 26 din 2008 cu privire la întruniri, art. 10 prevede că ”orice persoană care intenţionează să desfăşoare o întrunire, notifică în scris, printr-o declaraţie prealabilă, autoritatea administraţiei publice locale cu cel puţin 5 zile înainte de data desfăşurării întrunirii”. Primăria înregistrează declaraţia prealabilă şi eliberează organizatorului o copie ştampilată a acesteia.

Opinia ta contează. Comentează!