Sesizare la CC privind sistemul electoral
Social 16 octombrie 2019, 22:05 | 1071

Doi deputati din Blocul ACUM si unul de la PSRM cer Curtii Constitutionale sa spuna in baza carui sistem electoral pot avea loc eventualele alegeri anticipate. Unul dintre solicitanti, Sergiu Litvinenc, precizeaza ca aceasta sesizare nu inseamna ca partidele din actuala majoritate parlamentara se pregatesc de alegeri anticipate. Totusi, deputatul adauga ca atat cetatenii, cat si actorii politici trebuie sa stie in baza caror reguli urmeaza a fi organizate alegerile parlamentare anticipate, daca acestea vor avea loc.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de către deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.

Într-o postare pe Facebook, deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a scris că ”din punctul său de vedere, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional, singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția”. Amintim că, în luna aprilie curent, precedenta componență a Curții Constituționale a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri anticipate ar urma să fie aplicat sistemul mixt de vot. Decizia a fost luată după ce deputații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic si Viorel Melnic au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Deputații Blocului ACUM spuneau atunci că prin această acțiune, cei trei parlamentari au făcut jocul guvernării. Dputatul Ion Groza este cap de listă al Blocului ACUM pentru consiliul raional Cahul în cadrul alegerilor locale din 20 octombrie. 

Opinia ta contează. Comentează!