Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său britanic Liz Truss
Externe 10 februarie 2022, 20:04 | 699

Relațiile Occident-Rusia au fost astăzi dezbătute și la Moscova, și la Bruxelles. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său britanic Liz Truss, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat dur Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară împotriva Ucrainei.

Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei dacă vrea ca discuțiile despre securitate să aibă succes, a declarat ministrul britanic al afacerilor externe, Liz Truss, la întrevederea cu omolgul rus Serghei Lavrov.

LIZ TRUSS, ministru de externe, Marea Britanie: "Dacă va fi o incursiune a Rusiei în Ucraina, ucrainenii vor lupta. Acesta va fi un conflict prelungit și răsunător."

Lavrov a semnalat că nu au fost observate puncte de ''apropiere'' a poziţiilor la negocierile cu colega sa britanică.

SEGHEI LAVROV, ministru de externe, Rusia: "Abordări ideologizate, ultimatumuri şi ameninţări nu duc la nimic. Mulţi dintre colegii noştri occidentali au pur şi simplu o pasiune pentru această formă de comunicare."

Liz Truss a precizat că a venit la Moscova pentru a 'îndemna Rusia să ia calea diplomaţiei.

LIZ TRUSS, ministru de externe, Marea Britanie: "Fundamental, un război în Ucraina va fi dezastruos pentru cetățenii ruși și ucraineni și pentru securitatea europeană. Împreună cu NATO am spus clar că o incursiune în Ucraina va avea consecințe masive și va suporta costuri severe."

Serghei Lavrov a descris întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu Liz Truss drept un ”dialog al surzilor”.

SEGHEI LAVROV, ministru de externe, Rusia: "Trebuie s-o spune pe șleau: sunt dezamăgit. A vorbit mutul cu surdul. Parcă auzim, dar nu și ascultăm."

Dacă Londra doreşte o ameliorare a relaţiilor cu Moscova, Rusia va răspunde, desigur, în acelaşi mod, pentru că nu poate fi mulţumită de relaţiile care sunt la cel mai scăzut nivel, a mai spus Lavrov. Însă Moscova nu poate normaliza relaţiile decât printr-un dialog bazat pe respect reciproc şi de pe picior de egalitate, a subliniat ministrul rus.

La Bruxelles, premierul britanic Boris Johnson și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au declarat că este ”un moment periculos” pentru securitatea europeană.

JENS STOLTENBERG: "Rusia are de ales: ori alege calea diplomației, și suntem gata să stăm la masa discuțiilor, ori alege confruntarea și atunci vor plăti un preț mai mare. Vor fi sancțiuni economice. Va fi sporită prezență militară NATO pe flancul estic al alianței, iar Marea Britanie e o parte importantă a acestei mișcări."

Jens Stoltenberg a amintit măsurile de consolidare a Flancului Estic, invocând și suplimentarea efectivelor din Polonia și România. Boris Johnson a declarat la rândul său că un război ar fi catastrofal și o vărsare de sânge inutilă, făcând apel la Rusia să detensioneze situația, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!