Joe Biden şi Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică
Externe 30 decembrie 2021, 15:59 | 875

Joe Biden şi Vladimir Putin vor avea în seara zile de azi o convorbire telefonică, a anunţat Consiliul de Securitate Naţională al Statelor Unite ale Americii. Biden și Putin vor aborda ''viitoarele contacte diplomatice cu Rusia'' și criza din Ucraina, înaintea discuţiilor privind securitatea în Europa, care vor începe pe 10 ianuarie, scrie AFP.

Joe Biden a vorbit cu lideri din întreaga Europă, iar oficiali din cadrul Administraţiei Biden au avut contacte la nivel multilateral cu Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. De asemenea, au avut numeroase consultări cu omologii europeni, inclusiv cu cei de pe flancul estic, atât bilateral, cât şi în formatul Bucureşti Nouă, precum şi cu Ucraina, se arată într-un comunicat al Consiliului de Securitate Naţională al Statelor Unite.

Kremlinul a confirmat discuţia telefonică, adăugând că ea va avea loc joi seara târziu. În convorbirea cu omologul rus, Joe Biden se va arăta gata să adopte o cale diplomatică, dar Statele Unite, care rămân îngrijorate de prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina vor fi, în acelaşi timp, pregătite să răspundă în cazul unei invazii, potrivit unui oficial al Casei Albe. Washingtonul ar dori să vadă că trupele se întorc în zonele lor obişnuite de antrenament, a spus sursa.

Această convorbire telefonică va avea loc cu două săptămâni înaintea negocierilor programate pentru 10 ianuarie la Geneva, privind tratatele de control al armamentului nuclear şi situaţia de la graniţa ruso-ucraineană, unde Occidentul acuză Moscova că a masat trupe în vederea unui posibil atac.

Înaintea convorbirii telefonice de joi, secretarul de stat Antony Blinken a discutat miercuri cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski. Într-o postare pe Twitter, în care a menţionat 'eforturile diplomatice pentru atingerea păcii', Zelenski a scris că a primit asigurarea 'sprijinului american deplin' pentru 'contracararea unui atac rusesc'.

Opinia ta contează. Comentează!