Scoarțe românești expuse la Chișinău
Social 28 martie 2024, 20:18 | 531

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie din Chișinău a avut loc astăzi deschiderea expoziției „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român”. Lucrările, multe dintre care au peste o sută de ani, au fost aduse de la muzeul din București. Este o colecție reprezentativă pentru patrimoniul românesc, afirmă cei care au venit la expoziție.

PETRU VICOL, director general, Muzeul Național de Etnografie și Istorie: "Este o premieră pentru Republica Moldova. Pentru prima dată sunt expuse în cadrul muzeului nostru aceste scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului din București. Scopul acestei expoziții este în primul rând de a omagia 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, dar și de a face cunoscut publicului din Republica Moldova patrimoniul din România și a demonstra încă odată că patrimoniul nostru românesc este unul comun."

În cadrul expoziției, vizitatorii pot să admire scoarțe tradiționale românești ce datează din a doua jumătate a secolului XIX.

VIRGIL ȘTEFAN NIȚULESCU, manager Muzeul Național al Țăranului Român: "Este o colecție reprezentativă pentru noi. Trebuie să spun că avem în depozite obiecte chiar mai prețioase decât acestea. A trebuit să delimităm numărul de scoarțe pe care l-am adus aici după spațiul pe care l-am avut la dispoziție. Toate scoarțele au o poveste comună, s-au găsit în interioarele tuturor locuințelor țărănești. Nu au avut un scop pur decorativ."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "În parcursul nostru european, în procesul de integrare în Uniunea Europeană, noi nu venim cu o altfel de cultură, cu o cultură a unei alte țări, nu venim cu un altfel de patrimoniu. Noi venim, de fapt, să completăm cultura românească, să completăm patrimoniul românesc."

Expoziția promovează scoarța, element al culturii tradiționale românești, înscris pe 1 decembrie 2016 în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. S-a întâmplat ca urmare a nominalizării în comun a acestei tradiții de către autoritățile din România și Republica Moldova. Expoziția va fi deschisă până pe 23 iunie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie