Prima afacere socială, la Răzeni
Social 15 octombrie 2019, 14:36 | 1428

Daca unii sunt abia la inceput de cale, altii se pot lauda cu succese in domeniul ales. Unul dintre acestia este Sergiu Gurau, directorul executiv al Asociatiei obstesti „Eco-Razeni”, fondatorul primei intreprinderi sociale de catering in Republica Moldova, care a deschis portile spre angajare in sfera alimentatiei publice a persoanelor cu dizabilitati. /// Intr-un interviu exclusiv pentru pentru Jurnalul Saptamanii, Sergiu Gurau ne-a descris in detaliu cum sa dezvolti o astfel de afacere in conditii nu prea benefice. Pana a-l asculta pe antreprenor, sa vedem ce se face, de fapt, la Razeni.

Afacerea socială din Răzeni și-a început activitatea în 2013 cu un scop bine definit - integrarea tinerilor cu dizabilități. Înainte de a fi angajați în câmpul muncii, oamenii sunt instruiți cum să obțină abilități de integrare socială și, nu în ultimul rând, cum să fie responsabili la locul de muncă. Inițial erau câțiva muncitori, iar acum aici lucrează 25 de persoane, dintre care nouă sunt cu nevoi speciale. Daniela Popa are 18 ani. În echipă este de un an. Deși are defecte de vorbire, ea face față lucrurilor. E de ajutor la bucătărie, preluând secretele meseriei de la colegii săi, bucătari cu experiență. Am găsit-o, storcând lămâi pentru limonadă.

Face tot ce se cere și e bucuroasă că și-a găsit un loc de muncă, unde colegii o tratează cu mult respect.

La bucătărie este și Elena Tamciuc, pe care am surprins-o la umplut ardei.

Elena Muncește aici de șase ani. Deși suferă de așa-zisele tulburări afective, lucrează cot la cot cu ceilalți.

Mama Elenei a decedat, îl are doar pe tatăl său, iar banii pe care îi câștigă îi sunt de mare folos.

De șase ani se află aici și Irina. Femeia spală vasele și e mulțumită că are de lucru în satul de baștină.

Atunci când gătesc sau spală vesela, muncitorii auxiliari sunt supravegheați de bucătarii cu experiență. Ei spun că s-au atașat de acești oameni și îi tratează ca și cum ar fi copii lor.

Cantina de la Răzeni livrează mâncare și are mulți clienți. De trei ori pe săptămână oferă câte un prânz cald pentru 24 de bătrâni din localitate. Directorul-executiv al Asociației Eco-Răzeni, Sergiu Gurău, a început afacerea când în Republica Moldova nu se știau prea multe despre antreprenoriatul social. Sergiu s-a inspirat din experiența austriecilor.

Pe lângă instruirea și angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale din sat, la fiecare patru luni, 11 tineri cu dizabilități din alte localități sunt parte a unui program de ucenicie în domeniu.

Proiectul a fost susținut de Guvernul Austriei. Din ianuarie 2015, întreprinderea socială din Răzeni este în proporţie de 89% independentă financiar, respectiv are capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului. Deși întrunește toate criteriile de funcționare a unei întreprinderi sociale, instituția încă nu a fost înregistrată nicăieri cu acest statut. Abia în iunie 2019, la Ministerului Economiei și Infrastructurii a fost creată Comisia Național pentru Antreprenoriat Social, care reglementează acest domeniu. Acum, experiența pe care a acumulat-o Sergiu Gurău poate deveni reper pentru cei care au astfel de idei și vor să le vadă materializate. Pentru a crea o întreprindere cu statut social se cere ca inițiatorul să aibă o activitate economică bine pusă la punct. E o condiție obligatorie, spune Sergiu Gurău.

Odată ce ai făcut acest pas, Sergiu spune că ar fi bine să-ți cauți niște parteneri, care ar putea să te ghideze, la început de cale.

Pregătirea pachetului de documente, pentru a-l depune la Comisia Naționala pentru Antreprenoriat Social de pe lângă Ministerul Economiei și Infrastructurii, ar fi un un al treilea pas.

Transformarea potențialilor clienți în parteneri de afacere ar putea să te ajute și mai mult, spune Sergiu Gurău, iar identificarea unor donatori externi care susțin astfel de proiecte ar fi, iarăși, un pas care ți-ar garanta succesul.

Implicarea statului este una binevenită, mai ales că aceste instituții, prin crearea locurilor de muncă, și nu doar, rezolvă problemele societății, venind astfel în ajutorul autorităților, consideră Sergiu Gurău.

Oficial, în Republica Moldova nicio organizație nu are statut de întreprindere socială, așa cum prevede legislația. Comisia Națională pentru Antreprenoriat Social și-a început activitatea abia în vara acestui an. În cadrul asociațiilor obștești există acum 20 astfel de inițiative, dar nu au fost prezentate încă membrilor comisiei pentru aprobare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie