Jurnalul orei 17, 1 Februarie
Jurnalul orei 17:00 1 februarie 2024, 19:45 | 689

Prezentat de Vasile Luchianu

Trei femei din Republica Moldova și una din Ucraina riscă să stea câte 20 de ani după gratii, pentru că au creat o schemă, prin care un nou-născut urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România. Victima este o femeie din Ucraina, care a fost convinsă de grupul infracțional să nască la Chișinău. Cazul s-a întâmplat la finele anului 2022. Acțiunile ilegale au fost curmate după sesizarea centrului de plasament, în care victima era adăpostită.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost reorganizat în Ministerul Afacerilor Externe. Parlamentul a modificat structura Guvernului, cu un accent mai pronunțat pe componenta de integrare europeană. Documentul a fost votat de 61 de deputați ai puterii. Atribuțiile ministerului legate de parcursul european al Republicii Moldova vor fi preluate de Biroul pentru Integrare Europeană din cadrul Cancelariei de Stat, condus de Cristina Gherasimov. Această schimbare i-a nemulțumit pe cei din opoziția parlamentară.

Liderii Uniunii Europene au convenit astăzi unanim, la o reuniune specială a Consiliului European la Bruxelles, să ofere ajutorul multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care se confruntă cu agresiunea rusă. Se întâmplă după ce în decembrie trecut prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a deraiat votul unanim, blocând astfel procedura. „Este o zi bună pentru Europa”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Europa trimite lumii un semnal că ordinea mondială internațională bazată pe reguli va rezista tuturor provocărilor”, a spus în context președintele Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie