Contrabandă de milioane cu țigări
Social 29 iunie 2018, 19:42 | 21188

Contrabandă de proporții cu țigări, despre care autoritățile de la Chișinău nu vorbesc nimic. Este vorba despre un lot de 570 de baxuri, în care se aflau 285 de mii de pachete. Marfa a fost depistată în noaptea de 2 spre 3 iunie pe malul râului Prut, într-un camion înmatriculat în județul Maramureș. Despre acest lucru scrie portalul de știri Justițiarul.ro.

Potrivit sursei, informațiile le-au fost oferite de către angajați ai Poliției de Frontieră din Republica Moldova. Aceștia spun că gruparea contrabandiștilor este foarte bine organizată și dotată tehnic. Capii rețelei ar fi comisarul Dumitru Leonardo Melinte, de la Poliția de Frontieră Iași, sectorul Nicolina, și Sergiu Lungu, șef-adjunct la Poliția de Frontieră Ungheni, numit și „Serghei”. În prezent, acesta este cercetat penal și suspendat din funcție. Site-ul respectiv a afișat și niște imagini în care pe sectorul patrulat din oră în oră, în condiții de lucru normale, s-au construit scările improvizate pe unde au trecut cele 570 de baxuri cu țigări, fără ca cineva să observe.

Portalul specializat în a reflecta neregulile din justiție scrie că este imposibil în condiții normale de pază să construiești căi de acces pe malul abrupt al Prutului, iar mai apoi să treci cutiile voluminoase peste râu și să încarci un camion cu marfă neobservat. Aceste acțiuni sunt posibile doar dacă șeful de sector de pe partea moldovenească, cel care face orarul de patrulare în zona respectivă, are grijă ca frontiera să rămână nepatrulată câteva ore. Sursa mai spune că, de fapt, acesta este motivul pentru care autoritățile de la noi l-au suspendat pentru 30 de zile pe Sergiu Lungu și îl cercetează. În jurnalul unității Punct de Trecere al Frontierei au găsit graficul întocmit de așa natură, încât porțiunea cu scările de acces să fie liberă cinci ore. De partea cealaltă, „Leo” Melinte a făcut graficul în așa fel ca zona respectivă să fie liberă tot cinci ore. Acolo motivul a fost defectarea unui aparat de termoviziune, care a fost scos în probe, în noaptea de pomină, de către un subofițer și o colegă. Doar că, cei doi doi au observat tirul și au dat alerta. Melinte a fost sunat la ora 02:10, dar nu a răspuns până la ora 04:30. Când, în sfârșit, a binevoit să răspundă, a dat de înțeles că era la curent cu cele întâmplate.

Solicitat pentru o reacție, consilierul ministrului de interne ne-a comunicat că serviciul de protecție internă și anticorupție s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de acest fost angajat al Poliției de Frontieră.

Ministrul adjunct de Interne, Dorin Purice, și șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, nu au fost de găsit la telefon pentru a comenta acuzațiile. Nici purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră din România nu a răspuns la telefonul de serviciu pentru a ne oferi informații, iar ofițerul de post ne-a spus că nu poate să facă declarații despre acest caz, întrucât nu este împuternicit.

Opinia ta contează. Comentează!