Programul de scutire de viză ETIAS care permite intrarea în țările Uniunii Europene nu va mai fi gratuit
Social 28 august 2023, 16:05 | 788

Programul de scutire de viză ETIAS, Sistemul European de Informații și Autorizare de Călătorie, care permite intrarea în țările Uniunii Europene, va fi cu plată, începând cu anul viitor. Cetățenii care pleacă în Uniunea Europeană din țări non-spațiul comunitar, inclusiv Republica Moldova, vor fi nevoiți să achite o taxă de șapte euro. Programul este conceput pe modelul sistemului de scutire de vize introdus de Statele Unite în 2009.

ETIAS va funcționa într-un mod similar cu programul ESTA din Statele Unite ale Americii. Mai exact, călătorii trebuie să ceară permisiunea de a merge în Uniunea Europeană înainte de a porni la drum, printr-un formular online simplu. Taxa acoperă mai multe intrări timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului – oricare dintre condiții survine mai întâi. Solicitările ar urma să fie procesate în câteva minute, însă cele mai multe vor fi rezolvate în 96 de ore, conform estimărilor.

ANUNȚUL ETIAS PRIVIND TAXA DE INTRARE ÎN UE: "Unii solicitanți ar putea fi rugați să ofere informații sau documente suplimentare, ori să participe la un interviu cu autoritățile naționale, ceea ce ar putea dura până la 30 de zile suplimentar. Persoanelor care vor să călătorească în Uniunea Europeană le este recomandat să nu-și facă rezervări de zbor sau pentru cazare până nu primesc confirmarea pentru această taxă."

Se arată pe pagina oficială al Sistemul European de Informații și Autorizare de Călătorie.

Taxa care urmează să fi aplicată pentru intrarea în Uniunea Europeană este mai mică decât cea aplicată în Statele Unite ale Americii, de 21 de dolari pentru doi ani. Programul ETIAS urma să intre în vigoare în luna mai 2023, dar sistemul a fost amânat în mai multe rânduri. Plata se va adăuga taxelor de cazare și celor turistice, care se aplică deja în toată Europa. Încasările vor fi virate către serviciile publice afectate de vizitatori, precum cele de salubritate și curățenie stradală.

Opinia ta contează. Comentează!