Capacitatea de apărare va fi consolidată
Social 26 aprilie 2023, 19:41 | 658

Republica Moldova va deține radare performante de monitorizare a spațiului aerian. În afară de aceasta, Ministerul Apărării își va suplini stocul cu echipamente non-letale. Precizările au fost făcute de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, după ce marți șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi un sprijin financiar de 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova, prin intermediul Fondului European pentru Pace.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Această sumă va fi direcționată, la solicitarea Ministerului Apărării, jumătate pentru fortificarea capacității de apărare a spațiului aerian, sisteme de monitorizare, iar restul sunt pentru procurarea echipamentelor non-letale. Nu vorbim de tancuri, tunuri sau muniții, pentru că asta este politica Uniunii Europene și așa a fost stabilit pentru Republica Moldova."

Potrivit ministrului Apărării, Uniunea Europeană va detașa o echipă de specialiști, care va face o analiză a situației din domeniul apărării și va veni cu propuneri. Ulterior, împreună cu experții din Republica Moldova, va stabili de ce echipamente este nevoie pentru a asigura capacitatea de apărare a țării.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Banii nu vin în Republica Moldova, banii sunt îndreptați spre proiecte, iar proiectele sunt gestionate de agenții de implementare, care sunt selectați de Uniunea europeană."

Achizițiile se vor face mai târziu, pentru că procedurile de negociere durează câteva luni, a declarat Anatolie Nosatîi. Fondul European pentru Pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comune ale UE în domeniul militar și al apărării, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

Opinia ta contează. Comentează!