Socialiștii spun că după refuzul Maiei Sandu de a desemna un premier, vor trimite adresări la CC
Politic 11 martie 2021, 19:46 | 4814

Ultimatumul dat de Igor Dodon Maiei Sandu nu se materializează în acțiuni concrete. Socialiștii s-au întrunit astăzi în cadrul Executivul politic al PSRM, iar deciziile pentru depășirea ”blocajului politic” nu au fost anunțate în cadrul unei conferințe sau briefing, ci printr-un comunicat, care nu deschide nicio paranteză. După ce Igor Dodon a amenințat-o pe Maia Sandu că va fi lăsată fără atribuții, socialiștii nu mai invocă acest subiect și spun doar că vor apela la Curtea Constituțională, Consiliul Europei și la Comisia de la Veneția.

În comunicatul PSRM, publicat după ședința Executivului politic, se arată că socialiștii vor iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea Președinției. De altfel, PSRM o acuză pe Maia Sandu de populism și iresponsabilitate pentru că insistă pe dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

COMUNICATUL PSRM: "Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice, care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția."

Solicitată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, s-a eschivat de la comentariu. În schimb, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, ne-a spus că PAS insistă în continuare pe alegeri anticipate, deoarece aceasta este cea mai rapidă cale către stabilitatea politică. Grosu a mai spus că socialiștii dau dovadă de ipocrizie și cinism. Ce declarații au făcut liderii celorlalte fracțiuni parlamentare, aflați în jurnalele următoare.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Eu nu știu despre ce vorbește Furculiță. Noi n-am avut nicio discuție cu fracțiunea Partidului Socialiștilor. A fost apelul domnului Filip la dialog. Poziția Platformei e arhi-cunoscută. Noi considerăm că țara are acum de ales între guvernul coaliției ”ȘorDon”, blocajul politic (fără guvern și fără posibilitatea dizolvării Parlamentului) sau un guvern anticriză proeuropean."

PAVEL FILIP, președintele PD: "Eu nu am văzut comunicatul PSRM-ului și noi nu am ajuns la un consens cu PSRM-ul în discuțiile... De fapt, am avut o singură întrevedere cu ei. Partidul Democrat are propria sa poziție și astăzi sper să ne întâlnim cu fracțiunile parlamentare să vedem cine și cum împărtășește ideea cu care am venit noi ieri."

Iar președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, ne-a spus că PAS insistă în continuare asupra alegerilor anticipate, deoarece aceasta este cea mai rapidă cale de stabilizare a situației politice.

IGOR GROSU, președintele interimar al PAS: "Un Guvern cât de bun n-ar fi el este un Guvern de salvare al Parlamentului. După demisia Guvernului Chicu, a spus sus și tare că ”eu demisionez pentru a ajunge la alegeri anticipate” secondat de Dodon. Este un pic cinică abordarea aceasta a PSRM-ului. Sunt duble standarte. Ei una spun și alta își doresc."

Igot Grosu a mai spus că socialiștii dau dovadă de cinism atunci când spun că e nevoie de un nou guvern pentru salvarea țării.

Opinia ta contează. Comentează!