Vladimir Baldovici, demis
Politic 20 iunie 2019, 17:37 | 2752

Remanieri de cadre si la Guvern. Schimbari s-au produs la Agentia Proprietatii Publice, Ministerul Afacerilor Interne si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor. Unii functionari au plecat din proprie initiativa, altii au fost demisi. Totodata, executivul a decis sa o recheme pe ambasadoarea Republicii Moldova in Statele Unite ale Americii, Cristina Balan.

Șeful Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, a fost demis din funcție în baza cererii depuse.

Vladimir Baldovici a fost numit în funcția de director al Agenției Proprietății Publice în mai 2018. Anterior, a fost ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului. Reporterii de investigație au scris că firmele lui Baldovici ar fi fost avantajate la licitații publice sau obțineau contracte grase în condiții neclare. Astfel, potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, o companie care până în 2009 i-a aparținut lui Vladimir Baldovici a obținut contracte pentru reparația clădirilor Parlamentului și Președinției, devastate în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Pentru lucrări, dar și pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de vot electronic în Parlament, care nu funcționa, s-au cheltuit mulți bani. O altă firmă, fondată de Baldovici în 1994, a fost subcontractată, începând cu 2005, pentru reconstrucția și darea la cheie a mai multor proiecte ale guvernării comuniste, cum ar fi renovarea Mănăstirii Căpriana, a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Donici, raionul Orhei, și a Palatului Național. O altă anchetă jurnalistică a arătat că și fostul sediu al PCRM, care în prezent este sediul central al PD, a fost construit de o firmă de-a lui Baldovici. La ședința de astăzi a Guvernului, prim-ministrul Maia Sandu a cerut și începerea procedurii de demitere a conducerii întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”.

Maia Sandu a cerut să se facă anchete și la întreprinderile „Moldtelecom” și „Metalferos”.

De asemenea, executivul a aprobat cererea de demisie a secretarului general al Guvernului, Lilia Palii. Până la o nouă numire, atribuțiile funcției vor fi preluate de Roman Cazan, secretar general adjunct al Cabinetului de Miniștri. La fel, în baza cererii depuse, a fost demis Simion Carp, secretar general de stat la MAI. Iar Cristina Balan a fost rechemată din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Guvernul a mai decis să-l elibereze pe directorul general interimar al ANSA, Ion Sula. La fel, atribuțiile directorului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină vor fi exercitate de șeful adjunct Iurie Osoianu. Precizăm că directorul CNAM, Tamara Andrușca, a fost demisă la ședința trecută. 

Opinia ta contează. Comentează!