Comratul rămâne fără executiv
Politic 11 august 2023, 20:25 | 598

Adunarea Populară de la Comrat a respins pentru a treia oară aprobarea executivului local, propus de bașcanul Evghenia Guțul. Potrivit președintelui legislativului local, Dmitri Constantinov, deputații Adunării Populare au respins demersul bașcanului deoarece ar exista probleme în lista prezentată de ea. În fața clădirii legislativului de la Comrat, mai mulți manifestanți au protestat, nemulțumiți de decizia aleșilor locali.

Deputații Adunării Populare a autonomiei găgăuze nu au reușit să aprobe nici astăzi lista executivului local, propusă de Evghenia Guțul. Este deja a treia tentativă eșuată. Dmitri Constantinov a declarat că Guțul nu a identificat alți candidați în locul celor care nu au fost admiși de Comisia Lingvistică din cadrul Adunării Populare. Bașcanul a insistat însă pe numirea Comitetului Executiv deja propus.

MITRII CONSTANTINOV, preșdintele Adunării Populare de la Comrat: "Adunarea Populară a analizat aceeași componență cu o săptămână în urmă. Acea hotărâre pe care a adoptat-o plenul Adunării Populare este că bașcanul să ia o hotărâre în conformitate cu legea referitor la structura Executivului."

Mai mulți simpatizanți ai Evgheniei Guțul au protestat în fața sediului Adunării Populare de la Comrat. Clădirea a fost securizată de mai mulți polițiști și carabinieri.

Prima ședință a avut loc pe 28 iulie. Atunci, aleși locali au notat că unii candidați propuși pe lista executivului au fost prezentați de la distanță, în timp ce aceștia ar fi trebuit să fie prezenți fizic. Deputații locali au mai constatat că unii dintre candidații prezentați de Guțul nu cunosc limba găgăuză, ceea ce contravine regulamentelor autonomiei. Pe 4 august, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit într-o altă ședință, care a fost însoțită, din nou, de un protest al susținătorilor bașcanului. Manifestanții au cerut să fie aprobată echipa completă propusă de Guțul, în ciuda faptului că șapte candidați nu au trecut testul de cunoaștere a limbii găgăuze. În final, Adunarea Populară nu a aprobat componența Comitetului Executiv.

Opinia ta contează. Comentează!