Deputații s-au arătat nemulțumiți de consumarea tentativei de a valida un guvern în Parlament
Politic 25 martie 2021, 19:45 | 2641

După eșecul validării unui guvern, deputații s-au grăbit să iasă în fața presei pentru a-și justifica acțiunile. Au fost multe acuzații. Unii dau toată vina pe fracțiunile PAS, PSRM și a Partidului Șor, care ar fi regizat din timp un astfel de scenariu, iar alții au vorbit de incompetența legislativului în ansamblu. Despre faptul că nu va fi votat guvernul Grosu s-a vorbit până la începerea ședinței plenare.

IGOR DODON, președintele PSRM: "PSRM nu va vota candidatul fake a Maiei Sandu. Nu ne putem juca de-a țara în aceste clipe dramatice. Ceea ce urmează să se desfășoare în Parlament nu este o încercare de învestire a unui Guvern, dar o nouă simulare de a fenta Constituția. În acest sens propunem ca imediat după investirea Guvernului Glolovatiuc partidele parlamentare să semneze un acord oficial privind data desfășurării alegerilor anticipate."

Cu declarații similare au ieșit cei din Platforma „Pentru Moldova” și deputații Partidului „Șor”.

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma „Pentru Moldova”: "Această șarlatanie politică se va consuma intrând în istorie ca o nouă tentativă de PR politic ieftin. Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” nu vor susține Guvernul Grosu deoarece acesta este un pseudo-guvern."

VLADIMIR VITIUC, deputat Partidul ȘOR: "Noi astăzi nu vom da votul pentru candidatul desemnat de președinte. Noi insistăm pe candidatul desemnat de majoritatea parlamentară, Vladimir Golovatiuc."

Ceilalți deputați au ieșit în fața presei după consumarea subiectului.

PAVEL FILIP, deputat al PD: "Un spectacol absurd, cinic și ipocrit dare pe care trebuie să-l vedem până la capăt. În continuare urmează acest joc prostesc și ipocrit politic pe care îl fac acești doi politicieni."

ANDRIAN CANDU, PRO MOLDOVA: "Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament nu este altceva decât o comedie absurdă și o bătaie de joc de țară. Președintele Maia Sandu cu responsabilitate trebuie să se consulte cu fracțiunile parlamentare, asta spune Constituția, și să decidă în baza acestor consultări când să meargă la Curtea Constituțională și ce să solicite, inclusiv dacă sunt circumstanțe sau nu pentru dizolvarea acestui Parlament și Curtea Constituțională urmează să se expună."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: "S-a întâmplat în Parlament a doua oară un circ. Când ieri în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului desemnat cineva din ei a vorbit că azi nu va fi cvorum, noi nu am crezut. La întrebarea de ieri voi votați pentru propriul Guvern, răspunsul a fost evaziv. Și culminarea acestui show de prost gust a urmat azi. Cu cinci minute înainte de ședință s-a apropiat s-a apropiat de mine candidatul desemnat și a zis că fracțiunea PAS nu votează propriul Guvern. Urmează circul să continuie la Curtea Constituțională"

În comentariul său, Igor Grosu a subliniat că sunt necesare alegeri anticipate.

IGOR GROSU, fost premier desemnat: "Azi am avut încă o confirmare că acest Parlament nu se gândește nici la țară, nici la oameni. Poziția PAS rămâne aceeași, e nevoie de mobilizat toate eforturile pentru soluționarea crizei pandemice și de organizat alegeri anticipate. Mai departe cred că deja discuția se mută pe dimensiunea președinției, Curții Constituționale."

Igor Grosu a negat faptul că ar fi avut o înțelegere cu PSRM și cu Șor ca să nu asigure cvorumul la ședința Parlamentului.

IGOR GROSU, fost premier desemnat: "Pe fundalul evenimentelor de astăzi unii colegi au și imaginația inflamată și fundalul este un pic nervos, de aceea nu am să comentez. Igor Dodon se comportă ca un copil mic, care și-a pierdut toate jucăriile, bate din picioare și nu-i pasă ce se întâmplă în jur."

Precizăm că ieri, deputații PSRM au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională pentru a contesta primul decret de numire al Nataliei Gavriliță drept candidat pentru funcția de premier. Socialiștii consideră că publicarea decretului pe 27 ianuarie nu era în vigoare la data solicitării votului de încredere pentru cabinetul de miniștri propus și programul guvernamental, care a avut loc pe 11 februarie, deoarece decretul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 26 februarie.

Opinia ta contează. Comentează!