Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a început verificarea capacităților specialiștilor într-o situație de criză
Social 22 februarie 2023, 19:51 | 486

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a început verificarea capacităților specialiștilor într-o situație de criză, cum ar fi cutremurul. La exercițiul de trei zile participă experți din 13 țări. Evenimentul, organizat pentru prima oară în Republica Moldova, face parte din proiectul ”Host Nation Support”, finanțat de Uniunea Europeană.

Conform scenariului elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a fost un cutremur de 8 grade, cu epicentrul în raionul Căușeni. Multe clădiri au fost avariate. Numărul sinistraților depășește 80 de mii. Echipa de salvatori trebuie să pună în aplicare, de comun cu autoritățile locale, un plan bine gândit. În proces participă peste 80 de specialiști din misiunile internaționale.

VASILE GAȘPAR şef Direcţie prevenire a riscurilor, IGSU: "Scopul de bază a acestui tip de exercițiu constă în evaluarea sau identificarea acțiunilor pe care le efectuăm în cazul producerii unei situații reale. În cazul dat a fost luat ca baza producerea unui cutremur de pământ. Un punct forte al exercițiului dat constă în simularea ajutoarelor internaționale, echipelor specializate din alte țări, iar conform scenariului, deja unele țări și-au arătat disponibilitatea de a participa, și anume: Ungaria, Norvegia, Israelul, Polonia, România, Austria, Lituania, Germania."

În centrul de monitorizare a situației de risc muncesc, laolaltă, angajații IGSU și autoritățile locale. Cele două echipe au un obiectiv comun: să ia cât mai rapid o decizie optimă.

CONSTANTIN CULICOVSCHI, reprezentant al inspectoratului de management Operațional al MAI: "Cei de la IGSU, de la masa vecină, sunt persoanele care nemijlocit participă, însă ținând cont că ei nu pot soluționa toate întrebările și nu sunt în cunoștință de cauză cu toate domeniile, la necesitate apelează la echipa care este la această masă. Aici sunt reprezentanți din domeniul Agriculturii, de la Aeronautică, ministerul Apărării. După scenariu, noi suntem în proces de pregătire și oferire a informațiilor privind rezervele pe care le avem, ce am putea noi să oferim, ca misiunea pe care ei o îndeplinesc să fie cu succes."

În gestionarea situației de criză participă și experți din Polonia.

TOMAS STRACIOVSKI, managerul echipei din Polonia: "Scopul principal al exercițiilor este cooperarea între autoritățile locale din Republica Moldova și echipele care au venit. Sunt din Polonia, dar avem echipe internaționale din Austria, Ungaria, România. Avem mulți participanți din diferite țări."

Exercițiul vine să consolideze capacitățile salvatorilor de a coordona misiuni internaționale, afirmă autoritățile.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Acest exercițiu ne permite să înțelegem mai bine care sunt acele sectoare, acele domenii, unde trebuie să ne perfecționăm și să ne îmbunătățim, fie ca este vorba de infrastructură, fie că este vorba de cadrul de reglementare, protocoale, proceduri."

ALEXANDRU OPREA, șeful IGSU: "În cazul exercițiului nostru noi simulăm exact acea situație când, o situație majoră s-a întâmplat pe teritoriul Republicii Moldova, iar Republica Moldova nu are capacități suficiente de răspuns, solicită asistență internațională."

Exercițiul, care va dura trei zile, are drept obiectiv identificarea domeniilor de îmbunătățire la nivel național, internațional precum și operațional a procedurilor, dar și a aspectelor de coordonare de sprijin ale națiunii gazdă pentru a facilita primirea și integrarea asistenței din partea Mecanismului protecției civile a Uniunii Europene. Exercițiul face parte din proiectul ”Host Nation Support”, finanțat de Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!