Șase persoane au fost ucise în regiunile Harkov și Donețk, pe care rușii le-au bombardat masiv noaptea trecută
Externe 16 mai 2023, 19:53 | 249

Șase persoane au fost ucise în regiunile Harkov și Donețk, pe care rușii le-au bombardat masiv. Moscova a lansat un atac aerian intensiv și asupra Kievului, cu un număr maxim de rachete într-un interval scurt de timp, scrie Reuters. "Un alt succes incredibil! Apărătorii cerului au doborât șase rachete hipersonice ruse ”Kinjal” și alte 12 rachete", a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Volodimir Zelenski a revenit la Kiev, după turneul întreprins în Europa. Suntem în ziua cu numărul 447 de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina.

Forţele aeriene ucrainene au anunțat că în jurul orei 03:30, invadatorii ruşi au atacat Ucraina dinspre nord, sud şi est cu rachete de diferite tipuri, de pe uscat, de la mare şi din aer. "Cele 18 rachete au fost distruse de efectivele şi sistemele de apărare antiaeriană ale Forţelor aeriene", a subliniat ministrul ucrainean al Apărării. În ultimele zile, Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene. Este cel de-al optulea atac aerian lansat de ruși în această lună înregistrat la Kiev.

Între timp, președintele Ucrainei a revenit la Kiev după trei zile, în care a mers în mai multe țări europene în căutarea unui angajament militar suplimentar din partea aliaţilor săi în vederea eliberării teritoriilor ucrainene ocupate de invadatorii ruși.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ne întoarcem acasă cu noi pachete de apărare: mai multe arme, mai noi şi mai puternice pentru linia de front. Mai multă protecţie pentru oamenii noștri. Mai mult sprijin politic. Victoria noastră este adusă mai aproape. Și vom adăuga mai mult sprijin! Știu. Eu cred în asta."

În cadrul unui interviu, președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța este deschisă să antreneze imediat piloți de luptă ucraineni. Tema avioanelor de luptă nu a fost atinsă în cadrul întrevederii cu Volodimir Zelenski, a punctat Macron, scrie France 24.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "- Deschidem ușa pentru a antrena piloți. - În Franța? Să antrenați piloți ucraineni în Franța? - Da, cu alte câteva țări din Europa. Cred că discuțiile sunt în desfășurare și cu partea americană."

În cadrul vizitei efectuate în Regatul Unit, Volodimir Zelenski a declarat că așteaptă crearea unei coaliții internaționale pentru livrarea avioanelor de luptă din țările occidentale, care să ajute la apărarea în fața invaziei Rusiei. "Suntem foarte dornici de a construi această coaliție de avioane pentru a oferi Kievului tot sprijinul de care are nevoie", a punctat la rândul său prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, care a promis mai mult ajutor pentru Ucraina. De altfel, Marea Britanie este prima țară care furnizează Ucrainei rachete cu rază de acțiune de peste 250 de kilometri.

În weekend, liderul de la Kiev a ajuns la Roma, unde a purtat discuții cu premierul Giorgia Meloni, care a promis sprijin total pentru Ucraina. La Berlin, președintele Ucrainei a fost întâmpinat cu onoruri militare și s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz. Germania va oferi Ucrainei cel mai mare pachet de apărare - 2,7 miliarde de euro.

Opinia ta contează. Comentează!