Își apără pământul cu furcile
Social 22 septembrie 2019, 00:44 | 10991

Problema terenurilor agricole de la Drepcauti a ajuns la faza de fierbere. Oamenii din partea locului au pus mana pe furci si, de cateva zile, stau pe rand zi si noapte la marginea satului, pazindu-si pamanturile. Gospodarii spun ca terenurile au fost ocupate abuziv de o firma, care apartine lui Sergiu Melnic, ginerele deputatei PD, Violeta Ivanov. ”Luati masuri, ca o sa fie moarte de om pe deal, altfel nu nu putem apara”, striga oamenii in disperare. Ivanov afirma ca nu stie nimic despre afacere.

Problemele în satul Drepcăuți au început în anul 2015, când compania Drebozaci a încetat să mai plătească oamenilor pentru arenda terenurilor agricole. Ca să-și recupereze pământurile, sătenii au mers în instanță. Într-un final, proprietarii au obținut câștig de cauză și urmau să primească în total peste 3 milioane de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat. Sătenii spun că în continuare nu au acces la terenuri. Revoltați, au pus mâna pe furci și stau la marginea satului ca să-i împiedice pe angajații companiei Drebozaci să strângă roada de pe terenurile care le aparțin, dar care au fost luate în arendă, potrivit lor, în mod abuziv, pe un termen de 10 ani.

Disperați, oamenii spun că vor sta de pază până când își vor obține dreptatea.

Sătenii spun că recent au fost recoltate, ilegal, 170 de hectare cu soia, iar prejudiciul ar fi două milioane de lei.

Terenurile ar fi fost preluate de o societate cu răspundere limitată, care ar fi dat faliment. Cât durează scandalul, oamenii s-au pomenit cu sechestru pe locuințe, pentru că ar fi încercat să-și cultive pământurile. În acest an, deși nu au semănat ei terenurile, oamenii susțin că au tot dreptul să-și strângă roada, dar nu pot, deoarece antreprenorul le-ar fi pus bețe în roate. Se presupune că proprietarul ar fi fost amenințat și ar fi refuzat să-i ajute.

Primarul din Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, care a fost delegat să reprezinte interesele sătenilor, susține că problema ar fi generată de către Sergiu Melnic, cuscrul deputatei PD, Violeta Ivanov.

Oamenii din sat cred însă că primarul Ghenadie Ioxa ar avea anumite interese.

În timp ce ne aflam la Drepcăuți cu filmările, acolo au venit angajații firmei ucrainene să strângă roada. Andrei Botnari, care s-a prezentat avocat al companiei SRL DREBOZACI, le-a propus celor nemulțumiți să meargă cu el în câmp și să identifice parcela fiecăruia, să facă act de primire-predare, să semneze și să facă ce vor cu bucata lor de pământ. În caz contrar, vor trebui să răspundă pentru acțiunile de blocare a procesului de prelucrare a terenurilor agricole, a precizat Botnari.

Deputatul PD Violeta Ivanov a recunoscut că este în relații de rubedenie cu Sergiu Melnic, dar ne-a spus că nu are nicio legătură cu afacerile lui. Mai mult, Ivanov consideră că primarul Ghenadie Ioxa își face campanie electorală, dar nu a dat detalii. În total 300 de oameni ar fi fost deposedați de peste 600 de hectare de pământuri. Conflictul a trecut prin toate instanțele, dar problemele încă nu fost rezolvate definitiv. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie