Pentru reabilitarea infrastructurii feroviare a Republicii Moldova este nevoie de aproximativ trei miliarde de euro
Social 15 martie 2024, 20:19 | 534

Pentru reabilitarea infrastructurii feroviare a Republicii Moldova este nevoie de aproximativ trei miliarde de euro. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, la prima ediție a Forumului Feroviar. În cadrul evenimentului, care s-a desfășurat la Gara Chișinău, a fost prezentat un plan de investiții, care va fi susținut financiar de Franța.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Calculul e simplu. Avem nevoie de aproximativ trei miliarde de euro pentru a reconstrui toată infrastructură și de un termen de la 15 la 20 de ani pentru a duce la bun sfârșit acest program. Să fie clar, este un program mare, dar asta este realitatea. Este un program de durată."

Finanțarea franceză va fi direcționată prioritar spre digitalizarea serviciilor, procurarea vagoanelor rulante, locomotivelor și echipamentului de întreținere a căilor ferate.

PAUL GRAHAM, ambasadorul Franţei la Chişinău: "Franța, care este liderul Europei în ceea ce privește tehnologiile de cale ferată, va livra sprijin financiar, asistență tehnică și expertiză Guvernului Republicii Moldova și CFM-ului. Trezoreria franceză și Agenția Franceză pentru Dezvoltare vor lucra împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a stabili planul investițiilor prioritare."

Potrivit ministrului Andrei Spânu, Guvernul de la Chișinău va căuta să obțină atât finanțări nerambursabile, cât și credite pentru modernizarea căilor ferate și va solicita sprijin inclusiv din partea autorităților europene.

La prima ediție a Forumului Feroviar din Republica Moldova, organizat cu ajutorul Agenției Franceze pentru Dezvoltare și al Ambasadei Franceze din Republica Moldova, au participat ambasadori, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituțiilor internaționale. Potrivit lui Andrei Spânu, Forumul Feroviar va deveni o tradiție anuală și se va desfășura în fiecare primăvară.

Opinia ta contează. Comentează!